TURISME

El Govern hipoteca la recaptació de l’ecotaxa

Més de la meitat de les propostes que es finançaran enguany es pagaran amb doblers d’altres convocatòries

El Govern hipoteca la recaptació de l’ecotaxa
Carmen Buades
13/10/2017
3 min

PalmaLa proposta que ha presentat el Govern per a l’adjudicació dels fons recaptats enguany amb l’ecotaxa compromet ja gran part del que es recapti durant el 2018. Molts dels projectes que des de l’Executiu consideren que s’han de finançar amb els doblers d’enguay -i que aquest dilluns s’aprovaran definitivament durant la reunió de la comissió de l’impuls del turisme sostenible- tenen caràcter pluriennal i això significa que durant el 2018 se’n pagarà una part però que aquest mateix projecte haurà de ser, forçosament, entre els projectes a finançar també el 2019.

En total, 35 dels 62 projectes que el Govern vol que es financin requerirà més d’una convocatòria per pagar-se. És el cas de, per exemple, un projecte presentat per la Conselleria de Medi Ambient per dissenyar estratègies contra la Xylella fastidiosa (1): està valorat en 1.050.000 euros, però durant el 2018 s’hi destinaran 350.000 euros dels 64,7 milions que formaven el pla anual del 2017. En qualsevol cas, dins aquesta quantitat, les noves inversions estan valorades en 49 milions d’euros, ja que la resta s’ha de destinar a projectes de la convocatòria passada que ja tenien caràcter pluriennal.

El projecte Smart Island a Menorca, el d’ordenació de la costa a la badia de Sant Antoni de Portmany i el que vol fer arribar el subministrament d’aigua potable al pla de Mallorca en són alguns exemples més. Aquest darrer és, a més, una de les propostes que s’han presentat a través de mancomunitats de municipis, després que el pla anual d’impuls del turisme sostenible d’enguany deixàs fora tots aquells projectes que no tinguessin un impacte supramunicipal. S’evita, així, el malestar generat l’any passat, quan els ajuntaments es van trobar que cap dels seus projectes havia estat acceptat.

Fonts de la Conselleria de Turisme asseguren que, amb aquest repartiment, s’ha volgut garantir que pràcticament tothom estigués content, sobretot després de les crítiques de l’any passat, quan les propostes del Govern i dels consells es van quedar amb tots els fons i els projectes dels ajuntaments van quedar fora. De fet, recorden que alguns dels projectes presentats per municipis no es podran finançar amb l’impost de turisme sostenible, però sí amb els 16,5 milions d’euros que el Govern destinarà a inversions després de recaptar-los amb la borsa de places turístiques. Seran projectes a Mallorca que tinguin com a objectiu la desestacionalització i la diversificació turística.

En aquest sentit, l’Agència de Turisme de les Balears ja ha presentat un projecte per a aquesta convocatòria valorat en 1,2 milions d’euros i que defineix com a eixos de diversificació la cultura, la gastronomia i la natura. També s’han presentat propostes relacionades amb el medi ambient, com la compra dels Canons (2), la recuperació dels sistemes dunars (4) o la creació d’un atles submarí de la posidònia (6). També n’hi ha de relacionats amb el patrimoni, com la recuperació i la conservació dels camins del bosc de Bellver (5) o la compra de la finca es Verger, on hi ha el castell d’Alaró (3). Una proposta de salut laboral per a les cambreres de pisos, l’escola d’hoteleria a Eivissa i reformar el nucli urbà de la Sínia de Riera són alguns projectes més.

Des de la Federació d’Entitats Locals de les Illes (FELIB) consideren que les modificacions que s’han fet al reglament per donar més veu als ajuntaments a l’hora de repartir els doblers ha estat molt positiva i perdonen, d’alguna manera, l’experiència negativa de l’any passat. No obstant això, mantenen la reinvindicació d’eixigir un percentatge de la recaptació a distribuir entre els projectes presentats per consistoris. No entren a debatre sobre si aquesta proporció hauria de ser en funció del que recapta cada municipi, però sí que consideren que els ajuntaments han de poder optar a aquesta via de finançament.

Des del moviment ecologista, en canvi, creuen que les reformes són insuficients. Concretament, critiquen que “el pressupost de la recaptació de l’any que ve ja queda fortament compromès” i, a més a més, consideren que “torna a plantejar-se una proposta tancada sense cap tipus de participació” per part de les entitats que formen part de la comissió (com la UIB, el GOB, la FELIB o els consells).

Una altra de les crítiques al Govern és el fet que els vots dins del ple de l’impuls del turisme sostenible siguin ponderats i, per tant, els representants de l’Executiu juguin amb l’avantatge de poder imposar el seu criteri en cas de no arribar a un acord amb la resta de membres del ple. Més enllà d’això, sembla que hi ha un cert consens a l’hora de dir que les condicions del repartiment han millorat -per a alguns més que per a d’altres-. Una vegada que s’aprovi la proposta, que probablement serà molt semblant a la que el Govern ha fet arribar aquests dies als membres del ple, les institucions que han presentat projectes tindran un any després de l’adjudicació per posar-los en marxa.

stats