Més transparència, però no gaire més

El Govern comença a publicar les despeses dels alts càrrecs, però no les atribueix personalment

La consellera Ruth Mateu i el director general de Transparència, Miquel Gallardo
Jaume Vinyas
11/04/2016
2 min

PalmaDeu mesos després, el Govern compleix una de les mesures emblemàtiques de la present legislatura, però ho fa amb mancances. La Conselleria de Transparència, Cultura i Esports ha començat a publicar, aquest dilluns, les despeses de tots els alts càrrecs. Ara bé, de moment només es poden consultar les corresponents a la primera setmana d'abril. El director general de Transparència, Miquel Gallardo, ha indicat que "la intenció és que es publiquin totes", si bé no ha pogut garantir que s'acabaran publicant les relatives als primers 10 mesos de legislatura. Gallardo ha justificat el retard en l'execució d'aquesta mesura estrella. "Anàvem desbordats i ho volíem lligar a l'aprovació del codi ètic", ha dit, en referència a un altre dels projectes clau de la Conselleria i que, segons ha avançat, serà una realitat "abans de finals de mes".

La consellera ha restat importància al fet que s'hagin publicat les despeses a partir de dia 1 d'abril, justament el dia que va dimitir la seva antecessora, Esperança Camps. "S'hauria fet igual. Estava previst que s'aprovàs aquesta setmana", ha assegurat.

El llistat de les despeses s'actualitzarà cada dilluns i es podrà consultar a través de la pàgina web del Govern (www.caib.es. Cada conselleria ha afegit al seu menú un apartat anomenat "despeses i obsequis", on s'anirà introduint, en uns fulls de càlcul Excel, tota despesa, per petita que sigui: des d'un tiquet de pàrquing fins a un viatge oficial. La consellera Ruth Mateu ha subratllat que el Govern ha anat "més enllà del que marca la llei", que només l'obliga a publicar les despeses superiors a 500 euros. "La rendició de comptes és un element indispensable per recuperar la confiança perduda", ha afegit.

Tot i que s'ha fet una passa important, la Conselleria manté les despeses sota anonimat. Així, per exemple, els ciutadans podran saber que dia 4 d'abril vuit persones van prendre part en un dinar de feina al despatx del conseller de Treball, Iago Negueruela. El dinar va costar 31,85 euros, però es desconeix la identitat dels comensals.

Gallardo ha explicat que la Conselleria ha decidit separar les despeses de transport i manutenció dels obsequis rebuts, un aspecte –segons ha reconegut– que encara han d'acabar de regular, però que –ha avançat– es tornarà molt restrictiu. "D'entrada, no s'han d'acceptar regals de cap tipus, però cal respectar aquells derivats del protocol", ha matisat. Com a exemple, ha apuntat que si un alt càrrec es reuneix amb un club esportiu i aquest club decideix regalar-li una camiseta, no seria convenient rebutjar l'oferiment.

Pel que fa als viatges, Gallardo ha anunciat que "s'hauran de regular i caldrà justificar molt bé que et convidin a un", en referència a una pràctica habitual en un passat no tan llunyà. Mateu ha afegit que, en aquests casos, "és més lògic assumir la despesa que no acceptar aquest tipus d'invitacions".

stats