TERRITORI

El Govern diu que hi ha un altre megaprojecte solar al cap Blanc

Antoni Alorda confirma als veïns que hi ha una instal·lació de 25 hectàrees prevista, a més del parc de 50 que es tramita

Alorda amb els veïns que intenten evitar la destrucció paisagística al Cap Blanc.
Ara Balears
17/05/2016
2 min

PalmaEl president de la Comissió Balear de Medi Ambient, Antoni Alorda, ha admès aquest dimarts que haurà d'estudiar l'acumulació de megaparcs fotovoltaics a la zona del cap Blanc-Marina de Llucmajor, ja que al projecte de 50 hectàrees impulsat per l'empresa Llucmajor Photovoltaic SL se n'hi suma un altre més del qual fins ara no es tenia notícia. Es tracta d'una proposta de 25 hectàrees que ja disposa del vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient i que se situa a 200 metres del primer, a la finca anomenada sa Caseta, segons ha confirmat Alorda durant la visita d'un grup de representants de l'Associació Defensa del cap Blanc-Punta Regana, que s'estan mobilitzant per tal que l'Administració aturi el que consideren un important impacte ambiental i paisatgístic, en referència al projecte.

Els portaveus veïnals han lliurat al president de la comissió balear 150 al·legacions i l'han advertit que si s'executa aquest projecte, “constituiria el major parc fotovoltaic d'Espanya, amb un enorme impacte territorial i mediambiental sobre un territori verge limítrof a una una Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA)”. La trobada ha servit per traslladar al Govern “el malestar veïnal per la construcció del complex”. Alorda ha confirmat als integrants de la plataforma que existeix l'objectiu clar d'augmentar les energies renovables fins a assolir el 20% l'any 2020, tal com indica la Directiva Europea en matèria de renovables. No obstant això, la norma comunitària planteja aquest objectiu a escala del conjunt de l'Estat, i no per autonomies.

Per aconseguir aquest increment del 20%, el president de la Comissió Balear de Medi Ambient ha admès que “caldrà ocupar sòl rústic”, ja que les pedreres, polígons industrials i zones degradades no serien suficients, segons la seva opinió. En el cas de Llucmajor, Alorda ha reconegut que s'haurà d'estudiar el fet que s'acumulin projectes a la mateixa zona.

Al megaparc de Llucmajor Photovoltaic SL, s'hi suma el de sa Caseta i l'actual construcció d'una subestació elèctrica d'alta tensió que inclou torres de 40 metres i que, segons els temors de l'associació proteccionista, “servirà per recollir l'energia produïda per les plaques fotovoltaiques”.

El 2014 es van instal·lar a Espanya parcs fotovoltaics amb una capacitat de 22 megawatts i de 49 megawatts el 2015, segons fonts de la patronal UNEF. El de Llucmajor Photovoltaic per si sol produiria 43 megawatts, “fet que dóna idea de la seva envergadura desmesurada”, han assegurat.

La proposta que planteja l'empresa Llucmajor Photovoltaic SL preveu ocupar un espai equivalent a 70 camps de futbol amb 133.614 plaques solars de 2,5 metres d'altura cadascuna. Aquestes instal·lacions “tenen un impacte visual enorme que es podrà contemplar a gran distància”, han dit els veïns. A més de les plaques, el projecte inclou la construcció de 22 casetes que ocuparan 600 metres quadrats en conjunt, una subestació de 200 metres quadrats i un transformador de cinc metres d'altura.

L'empresa Llucmajor Photovoltaic SL havia previst inicialment ocupar 150 hectàrees, que posteriorment va reduir a 100 i, finalment, a 50. El projecte va ser rebutjat per la Comissió Balear de Medi Ambient, però la companyia ha tornat a plantejar el parc fotovoltaic davant l'esmentada comissió. El projecte està en fase d'exposició fins aquest dimecres.

stats