El Govern reclamarà gestionar entre el 75 i el 100% de l'IRPF
Balears manté l'aposta d'un nou model de finançament que doti la Comunitat de major autonomia i responsabilitat fiscal
PalmaEl Govern reclamarà a l’Estat que el nou model de finançament li permeti gestionar entre el 75 i el 100% de l’IRPF, en comptes del 50% actual. Ho ha anunciat aquest dijous el director general de Pressupostos, Joan Carrió, durant la presentació de l'informe de valoració de l'Executiu a les conclusions del comitè d’experts, presentat el mes de juliol.
La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, ha explicat la proposta balear, que ha definit com a “federalisme fiscal asimètric”, un sistema “a dues velocitats” “en què hi cabria tothom”: les comunitats que reclamen més autonomia i responsabilitat financera i les que prefereixen continuar en un model basat en les necessitats de despesa i que depengui de les transferències de l’Estat.
Cladera no ha volgut entrar a valorar si comptarà amb el suport del seu partit, el PSOE, en la defensa dels interessos de l'Arxipèlag tenint en compte que, molt previsiblement, comunitats governades també pels socialistes com Andalusia, Extremadura o Castella-la Manxa apostaran per mantenir l''statu quo' actual, gens beneficiós per als interessos balears. Amb tot, ha manifestat que no pensen teixir cap aliança amb cap comunitat "perquè amb totes tenim coses que ens uneixen i d'altres que ens separen".
La "mancomunió de l'IVA", principal risc per a Balears
Carrió ha insistit que el model proposat pels experts no és “positiu” per a Balears i ha indicat com a major factor de risc un canvi de model en la distribució de l’IVA. Si fins ara, segons ha dit, es distribuïa a partir de les estimacions de consum relatiu, ara es podria adoptar un model en funció de la població ajustada. Això provocaria, segons ha dit, que l’IVA que es recaptàs a partir del consum dels turistes es repartís, a parts iguals, entre totes les comunitats autònomes.
El director general ha anunciat, a més, que proposarà un topall màxim de quinze punts entre les comunitats que més aporten i les que més reben del sistema de finançament. D'aquesta manera, es volen evitar situacions com l'actual, amb diferències de fins a 40 punts, tal com mostren els resultats de la liquidació del Sistema de Finançament Autonòmic (SFA) del 2015.