Balears02/08/2017

El Govern recorda que agafar nacres, vives o mortes, és un delicte penal

Les penes per recol·lectar aquesta espècie amenaçada van dels sis mesos als dos anys de presó

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa tinença, recol·lecció o transport de les nacres, ja siguin vives o mortes, pot comportar càstigs amb penes de presó o multes, ha recordat aquest dimecres el Govern en un comunicat. Aquesta espècie està amenaçada i protegida, per la qual cosa la Guàrdia Civil o els agents de Medi Ambient poden denunciar qualsevol d'aquestes accions davant un jutge, que podria arribar a dictar de sis mesos a dos anys de presó o multa de 8 a 24 mesos.

El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient va aprovar el mes de juliol la declaració de la nacra en situació crítica, ja que s'ha constatat la mortaldat d'aquesta espècie entre el 90% i el 100% en només sis mesos a les Balears. Va ser el Centre Oceanogràfic de les Balears el que va proposar aquesta consideració. Pel que fa a l’àmbit europeu, la nacra està protegida i catalogada com a espècie amaneçada amb categoria de vulnerable des de 1992.

Cargando
No hay anuncios

La nacra és un mol·lusc endèmic de la Mediterrània i el que assoleix unes proporcions més grans. Pot fer fins a 120 cm i habita els fons marins de fins a 60 m de profunditat. S’associa a les prades de posidònia i se’l considera un bon indicador de l’estat de l’ecosistema marí, perquè respon a una gran varietat d’impactes antròpics i revela la qualitat de l’aigua i els nutrients, els efectes del fondeig d’embarcacions i la presència d’espècies invasores.

Des de la tardor passada, la nacra s'ha vist afectada per un episodi de mortaldat massiva a causa d'un paràsit que n'afecta les glàndules digestives, segons va descobrir el Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura del Govern. L'alarma va saltar el setembre de 2016 a Formentera i poc després es va comprovar que el paràsit també s'havia estès a altres zones del litoral espanyol, com Múrcia, Andalusia i el País Valencià.