Balears22/03/2017

Huertas reclama que s'investiguin els expedients de menors tutelats de l'IMAS

La diputada no adscrita assegura que unes 1.400 persones afectades ja haurien denunciat irregularitats diverses

J. Vinyas
i J. Vinyas

PalmaLa diputada no adscrita Xelo Huertas ha presentat aquest dimecres una Proposició no de Llei (PNL) que insta el Govern, entre altres coses, a investigar "els procediments d'adopció, tutela i intervenció en l'àmbit familiar els darrers decennis" per posar fi a "l'alarma social generada" arran de diverses denúncies sobre suposades males pràctiques dels serveis de Menors i Famílies de la Comunitat i de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Segons algunes de les mares afectades, presents a la roda de premsa, unes 1.400 persones ja haurien denunciat situacions de desemparament davant l'Administració que hauria derivat, en els casos més greus, en la pèrdua de la tutela de menors.

"No sabem si és ineficiència o si hi ha interessos darrere d'aquesta mala praxi", ha assenyalat Huertas, qui ha comparegut davant els mitjans acompanyada d'algunes de les afectades que han denunciat casos en els quals s'ha retirat la custòdia a algunes mares sense motius justificats o amb "informes manipulats". Huertas ha reclamat, en aquest sentit, que "es depurin responsabilitats" i ha recordat una sentència recent contra la Generalitat de Catalunya que l'obliga a indemnitzar una família per uns fets similars als que denuncia. "Quan una família no disposa de recursos econòmics, el que cal fer és dotar-la de recursos econòmics i no llevar-li els fills", ha assenyalat l'expresidenta del Parlament, qui ha remarcat que aquestes suposades males pràctiques no només s'estarien produint a les Balears, tal com demostraria el cas català.

Cargando
No hay anuncios

La iniciativa de Huertas proposa que la investigació dels expedients de l'IMAS la dugui a terme una comissió mixta de tècnics psicosocials en la qual participin també persones alienes a l'Administració balear. A banda, insta el Govern a elaborar, en un termini de quatre mesos, un protocol d'actuació, amb uns apartats molt concrets, perquè els equips d'atenció a la infància i l'adolescència el facin servir per fer les seves avaluacions.

Algunes de les assistents han explicat el seu cas als mitjans. Les seves queixes van des de la percepció d'una manca de rigor per part dels tècnics de l'IMAS fins a una actuació parcial de la justícia (a favor de l'Administració) en els casos que ja han anat a judici. La policia tampoc se salva de les crítiques. Una mare ha denunciat que li varen llevar la filla esbotzant la porta de ca seva. Una altre la va anar a cercar a l'escola i ja se l'havien enduita, assegura, sense avís previ. Un altre cas pendent de litigi és el d'una mare a qui varen acusar de provocar dolors d'estómac a la seva filla i que, posteriorment, ha pogut demostrar que pateix una malaltia genètica. "S'estan declarant desemparaments a infants que no estan desemparats", han denunciat. "Això és un robatori", ha respost una de les afectades.

Cargando
No hay anuncios

PSIB: la PNL és "irresponsable"

La iniciativa de Huertas no ha caigut gens bé entre les files del PSIB. El grup parlamentari socialista ha demanat a la diputada que retiri una iniciativa que han qualificat de "frívola i irresponsable" perquè posa en qüestió tot un sistema que, consideren, "funciona correctament".

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes troben "molt greu" que la diputada "aixequi sospites infundades sobre un col·lectiu que treballa amb rigor des de fa anys". "Huertas demostra que no coneix la realitat", han afegit els socialistes, els quals, a més, han recomanat a Huertas que, "abans de presentar iniciatives al Parlament, el deure d'un diputat és consultar els professionals que treballen directament en el sistema per poder tenir una visió més completa del que passa abans de presentar una proposta tan irresponsable com aquesta".

El sistema de protecció de menors està regulat per una llei que empara tots els protocols i accions a seguir pels professionals del sector i, si és el cas, es revisa puntualment quan és necessari a fi de solucionar-ne les possibles disfuncions, però "en cap cas es pot parlar d'un mal funcionament que s'hagi d'avaluar", ha conclòs el PSIB.