Podem aprecia "indicis contundents" per actuar contra Huertas, Seijas i Bachiller
La presidenta del Parlament hauria supeditat el seu suport als pressupostos a la resolució de la situació laboral del secretari d'Acció Institucional
PalmaLa presidenta del Parlament, Xelo Huertas, i la diputada de Podem, Montse Seijas, haurien manifestat obertament la voluntat de votar en contra dels pressupostos, desobeint si s'esqueia les directrius del partit, si no es resolia favorablement la situació contractual del secretari d'Acció Institucional de la formació, Daniel Bachiller. L'investigador del CSIC s'hauria queixat, prèviament, que el vicepresident de l'organisme científic li havia comunicat que el Govern no renovaria el conveni gràcies al qual feia més de deu anys que treballava a les Balears. Aquests comentaris estan recollits en un xat intern de la formació i són la base de la investigació interna que la formació ha anunciat aquest dilluns i que podria suposar l'expulsió dels tres membres del partit.
Així es recull en el document facilitat per la formació pel qual Podem comunica l'obertura d'expedient disciplinari i la suspensió cautelar de la militància a Huertas, Seijas i Bachiller. El secretari autonòmic d'Organització, Alejandro López, ha assegurat que "els indicis eren tan contundents que justificaven l'obertura de l'expedient". Els afectats disposen ara de quinze dies per presentar-hi al·legacions. En cas que la formació estimi que van infringir el codi ètic del partit, se'ls n'expulsarà. Mentre no es resolgui la investigació, Seijas i Huertas continuaran com a membres del grup parlamentari de Podem però no podran representar la formació. Si són expulsades, Huertas hauria de cessar immediatament com a presidenta de la Cambra, segons ha explicat la responsable autonòmica de l'àrea legal, Aina Díaz.
Un debat intern en paral·lel als pressupostos
Segons ha informat Podem, les sospites sobre l'actuació de Bachiller es remunten a principis de setembre, quan investigadors de la Fundació d'Investigació Sanitària (FISIB) van denunciar un possible conflicte d'interessos arran de la participació del científic en les negociacions que van desembocar en els Acords pel Canvi, en els quals s'incloïa el compromís d'incrementar anualment les partides destinades a R + D + I. El comitè d'empresa de la FISIB va denunciar, a més, que l'alt càrrec de Podem rebia "un clar tracte de favor" i que el seu equip investigador s'enduia el 21% dels fons destinats a recerca biomèdica a la Comunitat. El partit i el Govern van negar, llavors, cap favoritisme, però la secretaria general autonòmica va decidir apartar Bachiller de les reunions d'alt nivell en què es discutissin temes relacionats amb el seu àmbit laboral. La decisió, segons Podem, tenia el beneplàcit del secretari estatal d'Organització, Pablo Echenique, qui també és científic del CSIC. La decisió, sempre segons la versió del partit, se li va comunicar el 20 de setembre.
Els esdeveniments es van desencadenar el 31 d'octubre, el mateix dilluns que la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, va entregar els pressupostos a la presidenta del Parlament. Segons l'escrit facilitat per la formació, "Bachiller sembla lamentar en el xat del Consell Ciutadà Autonòmic que el vicepresident del CSIC li hauria comunicat que el Govern no renovaria el conveni pel qual es regia la ubicació de la seva feina actual, circumstància que en la pràctica l'expulsava de les Balears". "Seguint aquests comentaris", prossegueix el text, "Huertas pareix manifestar la intenció de no votar a favor dels pressupostos per aquest motiu i afirma, presumptament, que fins que no se solucioni el problema del conveni de Bachiller, mantindrà aquesta posició". En el mateix xat, "Seijas fa presumptament menció del comentari de Huertas i manifesta el seu suport a la iniciativa".
"Un debat tens"
El secretari autonòmic d'Organització, Alejandro López, hauria manifestat els dubtes sobre els comentaris dels tres membres del partit i Huertas li hauria respost que, "al marge d'altres qüestions, haurien deixat sense feina un company" i, per tant, va anunciar que votaria en contra dels pressupostos, "independentment del que decidissin finalment els òrgans de Podem, i emfatitzà presumptament el seu desinterès per les conseqüències que li pogués ocasionar a la seva condició de parlamentària una actitud desobedient".
Finalment, aquell mateix dilluns, es va reunir el Consell Ciutadà Autonòmic i es va demanar modificar l'ordre del dia "per la urgència de la comunicació efectuada per Bachiller". En la reunió, "tant Huertas com Seijas semblen reiterar la posició de votar 'no' als pressupostos si no es renova el conveni que afecta Bachiller". El document de Podem explica que, "després d'un debat tens sobre la contradicció entre el punt XI del Codi ètic de Podem i la presumpta intenció de vincular l'aprovació o no del pressupost a la renovació del conveni que afecta directament Bachiller, es planteja la possibilitat de sotmetre-ho a l'assemblea". Arribats a aquest punt, "Huertas i Seijas suposadament indiquen que si no se soluciona el conveni de Bachiller, votaran que 'no' als pressupostos, ho digui qui ho digui, inclosa l'Assemblea Ciutadana".
"Tolerància zero contra la corrupció"
Els dirigents de Podem han assenyalat que la formació "té el llistó molt alt" pel que fa al comportament dels seus membres i "tolerància zero amb la corrupció". Per la seva banda, han assegurat que només han pogut comunicar personalment la decisió a Bachiller, perquè Huertas i Seijas no han respost les seves cridades.
El president de la Comissió estatal de Garanties, Pablo Fernández, ha explicat que no és la primera vegada que un diputat autonòmic del partit és expulsat per haver infringit el codi ètic. Quan se li ha demanat si podria ser la primera vegada que es fes fora un càrrec institucional com Huertas, ha contestat: "Nosaltres feim moltes coses per primera vegada".