ELECCIONS INTERNES

Podem inicia la campanya mirant-se el melic

L’organització interna i la possible entrada al Govern marquen el primer debat de les primàries autonòmiques

D’esquerra a dreta: el moderador Antoni Mangiova i els candidats Cristina Gómez, Laura Camargo, Jorge Sans i Mae de la Concha.
Carmen Buades
23/09/2017
3 min

MarratxíNi com sortir del monocultiu turístic, ni com fer del partit un espai més feminista i feminitzat, ni com millorar la sanitat i l’educació públiques. El debat realitzat ahir entre les quatre candidatures que competeixen per liderar Podem a les Balears girà entorn de si la formació hauria d’entrar o no en el Govern i de promeses i retrets sobre com, durant aquests anys, la presència dels cercles i la seva mobilització s’ha vist reduïda a la mínima expressió.

Principis organitzatius

En una trobada que tenia com a objectiu que les quatre candidatures exposassin els principis organitzatius però també polítics i s’entràs a debatre sobre elements concrets com els mecanismes de participació ciutadana, moltes de les intervencions tant del públic assistent com de les persones que aspiren a la Secretaria General van anar dirigides de les portes de Podem cap endins.

Després d’una breu presentació en què van reivindicar la necessitat de “ser una pinya” i de “sortir reforçats” del procés de primàries, Mae de la Concha (Amb totes podem), Laura Camargo (Construint Podem), Cristina Gómez (Som Bases IB) i Jorge Sans (El Podem que volem) van augurar les eleccions autonòmiques del 2019 com un punt d’inflexió on la correlació de forces ha de permetre que la formació dels cercles “sigui capaç de mirar als ulls el partit socialista i MÉS”.

“Hem dedicat massa temps a temes burocràtics i massa poc a pensar com volem fer front a la bombolla turística”, criticà Camargo, qui, igual que De la Concha, va fer una crida a la necessitat de seduir la gent jove i fer una organització “més empàtica i més amable” envers les dones. No obstant això, ràpidament el debat es va transformar en una discussió sobre el meló que va obrir-se fa unes setmanes: l’entrada de Podem al Govern autonòmic.

De la Concha i Gómez acusaren la candidatura de Camargo d’incoherent per especificar al document polític l’oposició a entrar-hi, ja que pensen que és un debat que hauria de tenir una assemblea “quan arribi el moment i tinguem l’oportunitat de canviar la vida de la gent”. En canvi, Sans i l’actual secretària política consideren que entrar al Govern debilitaria Podem perquè ha passat l’equador de la legislatura i, segons afirmà Camargo, la formació perdria “capacitat per incidir en les polítiques des de fora” i, per tant, “entrar al govern és una mordassa”.

Els retrets per haver assistit o no als cercles, per haver “segrestat” el partit o pel fet que “alguns són més bases que d’altres” marcaren la tònica de la resta de l’acte. Sans acusava les rivals d’haver-se allunyat del carrer -totes tenen càrrecs públics- i Gómez criticava la gestió de la coordinadora del partit per haver deixat Menorca i Eivissa “abandonades”. De la Concha, per part seva, apostava per fer un acostament “a les fronteres de Podem” i trobar-hi persones “que segur que estan desitjoses d’entrar-hi”, alhora que es treballa amb els cercles perquè s’implantin als municipis. En aquest sentit, Camargo reivindicava una “necessària connexió amb els moviments socials” i una “recuperació del protagonisme” dels cercles que permeti que Podem “arreli”.

Organització interna

Quant a l’organització interna, també es discutí sobre les tensions en el Consell Ciutadà Autonòmic i el “xoc de trens entre dos blocs”, referint-se a les posicions enfrontades que han mostrat Laura Camargo i Alberto Jarabo, actual secretari general, que dona suport a la candidatura de Mae de la Concha. Gómez assegurà que “Som Bases s’ofereix a posar l’oli” que eviti el conflicte, però les dues parts implicades llevaren importància a les discrepàncies. Ja ho havien dit en començar l’acte: “Podem no ha de ser un partit de famílies, però sí divers” perquè “és un tronc fort amb moltes branques”.

stats