CULTURA

Insòlit Festival, una manera artística de conèixer el patrimoni

Intervencions efímeres a quatre patis de Palma, conferències i una ruta guiada per Ciutat formen aquesta proposta que es durà a terme entre el 6 i 9 de juliol

Els representants de les institucions amb els tres arquitectes responsables del festival.
Montse Terrasa
30/06/2016
2 min

PalmaUn recorregut per quatre patis de Palma on diferents artistes muntaran intervencions efímeres. Obres d'art davant les quals el visitant no serà tan sols un espectador constitueixen la proposta de l'Insòlit Festival per intentar fomentar l'interès de la gent cap al patrimoni. Presentat aquest dijous pels seus organitzadors i patrocinadors, el títol d'aquesta edició de presentació és 'Descobrir', i fa referència a les propostes artístiques i als patis. I això serà possible entre el 6 i el 9 de juliol.

Can Oms, Cal Comte de la Cova, Cal Marquès de la Torre i Can Verí són els quatre patis on es podran veure aquestes intervencions efímeres. Mª Clara Riera, Arnau Vergés i Jordi Casas intervendran a Can Verí, de la Galeria Pelaires. Els alumnes de l'Escola Superior de Disseny mostraran el seu projecte a Can Oms, de Cort. André Castro Vasconcelos, l'artista internacional d'aquesta edició 0 del festival, serà a Cal Comte de la Cova, el pati de l'Escola de Turisme de Balears, mentre que el treball de Carmen Torres i Pau Sarquella serà a Cal Marquès de la Torre, al pati del Col·legi d'Arquitectes.

La proposta d'aquest festival és de tres joves arquitectes, Aina Bigorra, Erik Herrera i Pep Rovira, que des de fa més d'un any van pensar que era necessari obrir els patis i obrir-los d'una manera diferent. Amb experiència en intervencions efímeres i gestió cultural, els arquitectes van presentar el seu projecte al Consell de Mallorca. Bigorra ha explicat que un dels factors que va originar l'Insòlit va ser la perspectiva sobre el patrimoni que tens quan estàs lluny de l'illa. “El patrimoni és el teló de fons de la ciutat i tenim clar que hauria de ser part de la vida a la ciutat”, ha afegit l'arquitecta.

“Tenim dipositades moltes esperances en aquest festival, ens va agradar des del primer moment”, ha comentat Francesc Miralles, conseller de Cultura i Patrimoni, que no descarta poder repetir aquest festival a altres llocs de l'illa. L'Ajuntament de Palma també pren part d'aquesta edició de presentació del festival, i cedeix el pati de Can Oms. “Vàrem trobar-nos amb un projecte nou, ben gestionat i amb una bona campanya de comunicació i imatge”, ha destacat Francesca Niell, directora general de Cultura de Cort.

Sense voler revelar en què consistirà cada una de les intervencions efímeres del festival, els seus organitzadors han destacat que és una combinació d'art efímer modern i patrimoni. La UIB també hi participa acollint dues conferències sobre patrimoni a l'edifici de la Riera. El delegat del rector, Antonio Fernández Coca, ha comentat que la intenció de la Universitat és la d'obrir el pati de Can Oleo en properes edicions.

stats