Instal·lada una xarxa de sensors per mesurar la contaminació de l'aire al port de Palma

El moment triat per iniciar aquests controls coincideix amb els mesos de màxima activitat portuària pel que fa a presència de vaixells al port palmesà, per conèixer les cotes màximes de l'impacte que aquesta activitat genera

Instal·lada una xarxa de sensors per mesurar la contaminació de l'aire al port de Palma / APB
Ara Balears
12/07/2017
2 min

PalmaL'Autoritat Portuària de Balears (APB), en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha instal·lat una xarxa de sensors que mesuraran la contaminació de l'aire i del renou al port de Palma, amb l'objectiu d'estudiar l'impacte ambiental provocat per l'activitat portuària.

Coneguda pel nom d'SmartSensPORT-PALMA, aquesta xarxa neix de l'acord signat entre l'APB i la UIB pel qual la universitat s'ha encarregat de fer l'estudi tècnic per a la instal·lació d'aquests aparells de mesura en els ports d'interès general de Palma, Alcúdia, Maó, Eivissa i la Savina, així com d'analitzar les dades obtingudes al port de Palma.

Aquesta primera xarxa, que ha tingut un cost de prop de 40.000 euros, està formada per 8 dispositius que s'han col·locat en el dic de l'Oest, la torre de senyals i el far de Portopí, l'Estació Marítima número 3, la dàrsena de Can Barbarà, el parc de la Quarentena, el Contramoll-Mollet, els molls comercials i la seu històrica de l'APB.

El moment triat per iniciar aquests controls coincideix amb els mesos de màxima activitat portuària pel que fa a presència de vaixells al port palmesà, per conèixer les cotes màximes de l'impacte que aquesta activitat genera en l'aire. La presa de mostres es desenvoluparà durant un any.

Membres de l'APB i de la UIB durant la presentació dels nous sensors / APB

Un cop finalitzat l'estudi, un equip investigador pluridisciplinari de la UIB coordinat pel doctor Bartomeu Alorda analitzarà les dades obtingudes en aquest port, amb l'objectiu de correlacionar els nivells de contaminants en l'aire i el nivell de contaminació acústica amb l'activitat generada al port i com aquesta afecta la ciutat.

El president de l'APB, Joan Gual de Torrella, ha declarat que “volem conèixer l'impacte ambiental de l'activitat del port i de la seva alteració aquests mesos per l'increment de creuers i estudiar amb el rigor de la UIB com afecta la ciutat per poder prendre decisions”. Per la seva banda, el rector de la Universitat, Llorenç Huguet, hi ha afegit que 'l'equip encarregat de l'estudi és un equip interdisciplinari i els seus especialistes permetran elaborar una anàlisi profunda i rigorosa del comportament mediambiental del port'. La intenció de l'APB és estendre aquesta experiència a la resta dels ports d'interès general de les Illes Balears.

stats