ESPECIAL BIOCONSTRUCCIÓ
Balears09/05/2016

La UIB aposta per la bioconstrucció

Una casa antiga del campus serà reconstruida per Rafael Sala amb bales de palla

M. Terrasa
i M. Terrasa

PalmaEl campus de la UIB serà un camp d’experimentació de l’aplicació de noves tècniques de rehabilitació ecològiques i bioclimàtiques, com també de producció d’energia renovable amb la restauració d’una casa antiga. És el primer projecte del programa Smart UIB i l’objectiu, explica Bartomeu Serra, catedràtic de Ciències de la computació i intel·ligència artificial, és que la Universitat sigui una “marca blanca” de referència en tecnologies intel·ligents i eficiència energètica.

Ca ses Llúcies és un antic habitatge de construcció tradicional situat a l’extrem est del campus, que consta d’una planta baixa i d’una planta pis. “La rehabilitació d’aquest edifici permetrà desenvolupar innovadores tècniques constructives, alhora que serà un exemple d’espai intel·ligent, sostenible i saludable. El centre es transformarà amb la rehabilitació en un laboratori d’innovació referent mundial en edificis sostenibles”, informa la UIB a la web del projecte.

Cargando
No hay anuncios

“La nostra idea és que sigui la seu d’un futur institut d’innovació dins l’àmbit d’energies renovables”, comenta Serra. El projecte va ser adjudicat a l’arquitecte Rafael Sala Nowotny, que preva d’utilitzar els seus coneixements en construcció bioclimàtica, amb bales de palla, per rehabilitar aquesta casa. “Vol ser una proposta innovadora de plantejar una rehabilitació d’un habitatge tradicional amb materials naturals de baix impacte ambiental, molt eficient energèticament i saludable. Pretén servir d’exemple a seguir i per això l’edifici serà monitorat per veure els resultats de consums i producció energètica”, detalla l’arquitecte.

Aquesta restauració és finançada pel Govern balear i per la Unió Europea, mitjançant els fons Feder. “La proposta amb la qual vàrem guanyar el concurs es basa a millorar l’envoltant apostant per la construcció amb bales de palla. Hi ha una part de l’edifici que està en molt mal estat i es reconstruirà amb bales de palla i terra. La resta es rehabilitarà amb tècniques i materials tradicionals. Es millora la captació i control solar, la ventilació i també s’hi implementaran sistemes de control que ajudin a reduir el consum”, informa Sala. També s’instal·laran sistemes de generació d’energia renovable i es deixarà preparat per connectar-ne d’altres. “L’objectiu és fer un edifici de consum quasi zero (NZEB,) i que es pugui arribar a certificar com a passivhaus”, detalla Rafael Sala.

Cargando
No hay anuncios

El cicle de l’aigua s’ha estudiat molt amb la recuperació de les aigües de pluja per ús de l’edifici, la depuració de les residuals amb filtres vegetals i altres sistemes d’estalvi, afegeix l’arquitecte.

El projecte de Sala Nowotny també preveu recuperar els exteriors “generant zones de descans, camins i zones de taller on la vegetació és la protagonista. Es recuperen sistemes tradicionals de boscos comestibles, bardisses, zones d’ombra, horts... amb espècies antigues ben adaptades al clima i deixant que la fauna es pugui desenvolupar i ajudi al desenvolupament del jardí, amb refugis per a insectes, òlibes, ratapinyades...

Cargando
No hay anuncios

SmartUIB és un projecte institucional estratègic de la Universitat, basat en el concepte de la transversalitat, en què la tecnologia té un paper predominant, encara que no únic. Els responsables d’SmartUIB estan convençuts que aquest tipus d’iniciativa “proporciona un marc per transformar la UIB en una universitat del futur, desenvolupant i adaptant a aquest entorn els diferents eixos de les ciutats intel·ligents: economia, mobilitat, ecosistema, ciutadania, vida i governança”.