Joves més agressius a Es Pinaret

Delictes més violents i l’abús de drogues són cada vegada més presents al centre socioeducatiu

Bernat Vidal, director d’Es Pinaret, constata l’augment de les conductes violentes entre els joves.
Montse Terrasa
04/02/2017
3 min

PalmaEl perfil dels joves interns d’Es Pinaret ha canviat en els darrers anys. Són més agressius i més violents, sobretot amb els seus pares, i presenten un consum abusiu de drogues, tal com confirmen la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, i el director del centre, Bernat Vidal. Com a conseqüència de la major gravetat dels delictes comesos, les mesures judicials estableixen internaments més llargs i, de moment, des de la Fiscalia no tenen la intenció de canviar aquest fet, segons va confirmar la consellera en la seva darrera compareixença parlamentària.

Fa uns quinze anys el menor que entrava a Es Pinaret ho feia per delictes com furts o robatoris. Ara, en canvi, hi ha dos perfils que predominen sobre la resta: el jove agressiu i el consumidor de substàncies, que en molts de casos són dues tipologies lligades, segons Santiago.

“No sé si respon a una tendència violenta de la joventut o l’adolescència actual, se’n podria fer qualque estudi sociològic, però nosaltres, amb les dades a la mà, sí que executam moltes més mesures per delictes violents que per furts o robatoris amb força”, hi afegeix sobre aquesta qüestió Bernat Vidal.

A més, entre els delictes de violència, és cada vegada més comú el maltractament familiar ascendent, és a dir, als pares. La dificultat per als tècnics i els educadors es troba en el fet que, mentre dues tipologies delictives com el robatori amb violència o el robatori amb força poden tenir nexes en comú i poden compartir molts factors de risc, així com factors protectors, el nou perfil no hi encaixa igual.

Les teràpies

Per tractar els joves agressius dins la família, a Es Pinaret se segueix un programa impulsat per especialistes del País Basc, pioners en aquest camp, i validat com a eina que millora l’índex de probabilitat de risc, explica Vidal. “Totes les comunitats autònomes estan fent esforços per avaluar bé el cas i construir el tractament”, comenta el director d’Es Pinaret.

Els educadors del centre s’han vist obligats a adaptar-se als nous perfils de joves que hi arriben i Serveis Socials ha aprovat un pla de formació obligatori per als nous treballadors i una formació contínua per a la resta que inclou l’explotació sexual, la violència intrafamiliar i altres qüestions que fa dues dècades ni tan sols s’haurien plantejat.

“La sort que hi ha a Menors, aquí i a altres comunitats, és que hi ha molta investigació en marxa, eines de predicció de risc delictiu, de risc antisocial, i això és un gran avanç tant d’avaluació com de tractament”, explica Vidal.

En aquests moments, Es Pinaret està ple amb 54 al·lots i l’estada mitjana d’internament és d’un any. “Els delictes són cada vegada més agressius, més violents, i això incrementa la mitjana d’edat”, comenta el director sobre el fet que gairebé un 20% dels interns té entre 19 i 21 anys.

Feina de risc

Vidal no amaga que els educadors s’enfronten a situacions més perilloses a causa dels nous perfils de menors internats, però també considera que hi ha mitjans suficients per garantir que no passi res: “Hi ha vigilants, elements de seguretat passiva, les eines pròpies educatives, habilitat per posicionar-te educativament a la distància correcta, ni massa a prop ni massa enfora... Són habilitats que s’aprenen”.

“La proporció d’educadors per menors és suficient per fer una bona feina”, comenta Vidal. En aquest sentit, Fina Santiago destaca que s’ha ampliat la plantilla del centre i actualment són 25 treballadors.

Pel director, les millores que necessita el centre són estructurals. Des de fa setmanes, els vigilants fan guàrdia a una terrassa per evitar la fugida de menors, mesura que Vidal va ordenar per evitar no només evasions, sinó que algú es fes mal.

stats