La justícia argentina mana obrir la fossa de Porreres
Atén la petició de Memòria de Mallorca i altres organitzacions d’arreu de l’Estat
PalmaLa justícia argentina ha ordenat l’obertura de la fossa més important de Mallorca, la de Porreres, per tal d’exhumar les víctimes del franquisme que a hores d’ara són allà sense identificar. Aquesta és una de les mesures que ha signat la magistrada que tramita la querella interposada per Memòria de Mallorca en nom dels familiars de 29 represaliats, María Romilda Servini de Cubría.
L’associació presidida per Maria Antònia Oliver va sol·licitar l’exhumació dels cossos de Baltasar Moyà Bauzá, Joan Losa Campoamor, Catalina Flaquer, Antònia Pascual Flaquer, Maria Pascual Flaquer, Maria Pascual, Josep Julià Jaume, Francisco Cabello Jurado, Juan Cañellas Capllonch, Andreu Paris Martorell, Bernat Mateu Ramis, Antonio González Rodríguez i Francesc Tomàs Torres, “les restes dels quals es troben enterrades en una fossa comuna ubicada a la part esquerra-central del cementeri municipal de Porreres, a Mallorca, al costat d’una zona enjardinada, a vint metres de l’entrada principal del cementeri”, segons la interlocutòria judicial que s’ha remès amb un exhort als jutjats de Manacor. “És una resolució molt important que ens obre la porta a recuperar la dignitat, la memòria, i saber la veritat”, va dir emocionada anit en saber la notícia.
“A més, el fet que estigui a punt d’aprovar-se la llei de memòria històrica al Parlament balear ens dóna un marc legal perquè les institucions puguin atendre les peticions que vindran de la justícia d’una manera eficient”, digué.
Petició al Vaticà
La magistrada ha demanat també la identificació de restes en un banc d’ADN català, més una sol·licitud d’intervenció adreçada al Vaticà i a diferents arquebisbats peninsulars perquè aportin informació que permeti conèixer la sort que van córrer religiosos represaliats. L’escrit demana que es lliuri una comissió rogatòria a la Secretaria de l’Estat de la Ciutat del Vaticà, “per tal que es recapti de la Santa Seu tota documentació que es troba en els seus arxius” referent a “les relacions entre l’Església Catòlica i l’estat espanyol”, entre el 17 de juliol de 1936 i el 15 de juny de 1977 i, específicament, a dades sobre religiosos catòlics que van ser objecte de persecució, sanció, presó i tortura. Segons un advocat personat en la causa, no es descarta que la magistrada visiti el papa Francesc.
Les 29 denúncies presentades per Memòria de Mallorca formen part de 170 querelles que van presentar diferents associacions memorialistes d’Espanya dins la causa oberta a l’Argentina per crims de lesa humanitat comesos durant la Guerra Civil i al llarg de la dictadura militar del general Franco. Una comissió d’aquesta organització, encapçalada per Maria Antònia Oliver, viatjaren a l’Argentina per tal de reafirmar la denúncia i per aportar tots els detalls que coneixien de cada cas i així poder col·laborar amb la magistrada instructora.