TERRITORI

La justícia dona la raó, de nou, al Consell de Formentera en el cas Punta Prima

El Tribunal Suprem desestima el recurs de cassació contra la sentència favorable del TSJIB de 2014

Punta Prima, a Formentera, va veure reduïda la seva edificabilitat amb les Normes Subsidiàries de 2010.
Jaume Vinyas
23/09/2017
2 min

PalmaEl Tribunal Suprem va desestimar ahir el recurs de cassació contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que donava la raó al Consell de Formentera en l’adopció de mesures de protecció urbanística a la zona de Punta Prima. Encara queden oberts dos litigis més entre l’entitat propietària de l’Hotel Club Sunway Punta Prima i la institució insular. Una d’elles reclama una indemnització de 27 milions d’euros (quatre milions més que el pressupost del Consell per a tot l’any) per l’aprovació de les Normes subsidiàries (NS) de 2010 que varen reduir l’edificabilitat de la zona i que varen frustrar els plans de l’empresari de desenvolupar la segona fase del projecte residencial. La segona demanda és de tipus penal contra els cinc membres de Gent x Formentera que les varen aprovar, entre els quals hi ha l’actual diputada, Sílvia Tur; el president del Consell, Jaume Ferrer, i el vicepresident, Bartomeu Escandell.

Escandell, precisament, va explicar ahir a l’ARA Balears que els serveis jurídics del Consell consideren que aquesta sentència posa les bases per a un futur arxivament de les altres causes pendents. “El tema nuclear en totes tres són les Normes Subsidiàries”, explicà, “i el Suprem ha confirmat que aquestes es varen fer amb conformitat a dret”. Amb tot, Escandell es mostrà “prudent” i va instar a “esperar” abans no es publiquin les altres dues sentències. Amb tot, manifestà que estava “content” amb aquesta nova victòria judicial, perquè “sempre hem actuat en defensa de l’interès general”.

La defensa de l’interès general també fou citada pel president insular, Jaume Ferrer, en una roda de premsa convocada per comentar la sentència. En aquest sentit, va destacar que “el Tribunal Suprem també ha defensat que les normes subsidiàries, segons la sentència, no han sostret cap dret a l’entitat Sunway SL, ja que el fet de ser urbà no comporta associat dret edificatori”.

20 anys de conflicte

L’origen del litig, en realitat, es remunta a abans de l’aprovació de les Normes Subsidiàries. El 1996, una sentència va declarar urbans el 70% dels terrenys de la Unitat d’acció de Punta Prima. Aquesta sentència es va incorporar en una revisió immeditament posterior de les Normes Subsidiàries. El 2001, però, el Parlament va aprovar la Llei de protecció ambiental de ses Salines i Formentera i el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN).

Gairebé una dècada després, el govern progressista format per PSIB i Gent x Formentera va aprovar la modificació de les Normes Subsidiàries i va atribuir la tipologia Espai Lliure Públic als terrenys que, quinze anys abans, havien estat qualificats com a urbans. La sentència reconeix, una vegada més, que l’estratègia del Consell fou adequada i ajustada a dret. Aquesta estratègia ha impedit l’execució de la segona fase del complex hoteler que planejava l’empresa Sunway, propietat de l’alemany Leo Stöber. La maniobra va consistir, bàsicament, a mantenir la qualificació d’urbà del sòl, tal com va indicar la justícia, però va introduir aquesta nova figura de protecció, que va impedir-ne l’edificabilitat.

stats