TRIBUNALS
Balears 07/03/2017

El jutge arxiva el cas Bomsai

Amb tot, segons el magistrat, "sorprèn" que una empresa pública recorri a una assessoria jurídica i econòmica externa, ja que disposa de mitjans suficients

Anna Schnabel
2 min
Reixes de protecció rompudes, goteres continuades, falsos sostres que cauen i tota una instal·lació de cent plaques solars inutilitzades són algunes de les deficiències denunciades en el parc.

PalmaEl titular del Jutjat d'Instrucció 1 de Palma, Juan Manuel Sobrino, ha decretat el sobreseïment i l'arxivament de la causa principal del cas Bomsai, en què una llarga llista d'ex-alts càrrecs varen ser imputats per delictes de prevaricació, negociacions prohibides i malversació de fons públics durant l'adjudicació de la construcció i explotació del Parc de Bombers.

La causa s'obrí el 2010, després que l'empresa pública CAIB Patrimoni desenvolupàs tres projectes de construcció a les conselleries de Sanitat, Educació, i Medi Ambient i Obres Públiques, els quals s'havien d'executar en règim de concessió administrativa en un termini de 30 anys. Aquest fou finalment adjudicat a Atlas Capital Close Brother i Squire Sanders Dempsey, de manera que CAIB Patrimoni duria a terme els projectes amb 58 milions d'euros en total. No obstant això, l'empresa pública acabà abonant a Atlas Capital 140.848 euros.

Segons explica la interlocutòria judicial, el mateix sistema va dur-se a terme per al projecte de construcció del Parc de Bombers de Palma en un solar de l'Ajuntament, adjudicant el contracte de construcció i explotació a les mateixes empreses, la primera de les quals va rebre pel projecte 426.216 euros, en concepte "d'honoraris d'èxit".

Amb tot, l'arxivament de la causa respon a la petició tant del Ministeri Fiscal com de l'acusació particular, representada per la comunitat autònoma de les Illes Balears, els quals han considerat que encara que s'hi detecten certes irregularitats, no hi consta la vulneració dels principis bàsics de la contractació pública.

No obstant això, el jutge instructor afirma que "sorprèn" que una empresa pública recorri a una assessoria jurídica i econòmica externa, ja que la mateixa Administració pública disposa de mitjans suficients sense haver de recórrer a una assessoria externa i, així, "evitar que el contribuent assumeixi aquestes despeses".

stats