L'abandó del camp fa augmentar un 9% la superfície forestal
El Govern presenta l'informe de l'estat del Medi Ambient
PalmaLa superfície forestal a les Balears ha crescut un 9% els darrers anys arran de l'abandonament de cultius. En total, un 43% de la superfície de l'Arxipèlag és forestal. El sòl balear presenta, en un 9,7% del territori, processos d'erosió alts, mentre que a la gran majoria, un 76,62%, són moderats.
Aquestes són algunes del centenar de xifres que la Conselleria de Medi Ambient ha facilitat aquest dijous en l'informe de l'estat del Medi Ambient a les Balears, un estudi conjuntural que el Govern ha fa públic en virtut de la Llei d'accés a la informació ambiental i que dona el sus a la commemoració del Dia mundial del medi ambient, dia 5 de juny.
El conseller, Vicenç Vidal, ha destacat la caiguda generalitzada dels incendis com una de les xifres positives que es desprenen d'aquesta “fotografia general”. Tot i els pics de 2011 i 2013 (coincidint amb els dos grans incendis de la serra de Morna i d'Andratx), la tendència va a la baixa. Amb tot, l'estudi reflecteix que, d'ençà de l'esclat de la crisi, la superfície forestal repoblada ha disminuït dràsticament i ha passat de 211,05 hectàrees el 2009 a 21,08 el 2015.
Els efectes del canvi climàtic a l'Arxipèlag ocupen bona part de l'informe. En aquest sentit, Vidal ha assenyalat que alguns dels indicadors que s'hi vinculen, com el consum d'energia, s'han recuperat els darrers anys després d'una caiguda relacionada amb la crisi econòmica. Amb tot, es constata que “l'entrada progressiva del gas natural i la connexió del cablatge elèctric amb la Península van tenir com a repercussió positiva un descens evident de la producció de gasos amb efecte d’hivernacle a partir de 2008”. En el mateix període, en canvi, es denota un descens notable de l'energia provinent de la biomassa.
Una de les dades que crida més l'atenció és l'augment del nombre d'espècies vegetals invasores que es va doblar en només tres anys, entre 2012 i 2015. Més espectacular, però, va ser l'increment del nombre d'espècies animals invasores, que van passar de 15 el 2011 a 95 el 2015.
Per part seva, el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Andreu Sansó, ha destacat els baixos nivells de reciclatge de la brossa orgànica, només un 2% del total, que a la vegada suposa un 40% de tots els residus que es produeixen a Balears. En aquest sentit, les dades també reflecteixen un descens en la producció de residus en els anys de la crisi i un nou increment que s'associa a la recuperació de l'activitat econòmica i a l'increment de la pressió turística dels darrers anys.