MEMÒRIA HISTÒRICA
Balears26/08/2017

A punt l’acord amb la Generalitat per delimitar la fossa de sa Coma

M. Barceló
i M. Barceló

PalmaL’acord entre el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya per tal de delimitar les fosses de la zona del Llevant de Mallorca on estarien enterrats soldats catalans morts durant els combats del desembarcament de l’agost i setembre de 1936, o també executats després de ser capturats, està llest per ser signat.

La consellera Fanny Tur ho ha confirmat i ha dit que és qüestió de dies que es firmi. Durant la visita del conseller d’Assumptes Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, a la zona de la fossa comuna de sa Coma, el 21 de juliol, es va establir el marc de col·laboració institucional per tal de delimitar, en principi, els punts on es podrien trobar el cossos de centenars de milicians republicans desembarcats a la darreria de l’estiu de 1936. L’ operació militar fracassà estrepitosament pel bàndol republicà, que deixà a terra a centenars de combatents després de l’ordre de retirada de l’armada donada per Madrid, el 4 de setembre.

Cargando
No hay anuncios

La platja de sa Coma i els seus voltants són un ample cementeri, segons apunten alguns historiadors, com Antoni Tugores, que ha investigats els fets.

La consellera Tur ha explicat que la delimitació dels llocs d’enterrament no es redueix a sa Coma, sinó també a altres indrets com puguin ser Portocristo i Son Carrió. En tot cas , la primera passa seria delimitar els punts d’enterrament, i qualsevol intervenció posterior vindria dictada per la Comissió de fosses.

Cargando
No hay anuncios

Un dels episodis més tràgics, reconstruïts per Antoni Tugores, narra les vivències dels darrers dies de dues de les cinc infermeres que arribaren a l’illa en el desembarcament del capità Bayo, les quals, després de quedar abandonades a terra, foren capturades a la possessió de sa Coma. Llavors va començar un calvari que va acabar amb el seu assassinat a Manacor, després d’haver estat ultratjades pels carrers de la ciutat.

Tugores, en el seu llibre 'Moriren dues vegades', amb una base epistolar prou àmplia, narra els fets i els seus coneixements podrien ajudar a fitar la gran fossa de sa Coma.