L'Ajuntament de Pollença "s'espolsa" i culpa patrimoni històric d'haver-se desentès de les obres del xalet de Cortina

Una sentència del TSJIB estima el recurs interposat per l’entitat mercantil MASAMPE SL i revoca la llicència de l’any 2005 basant-se en criteris de protecció paisatgístics

Ara Balears
12/12/2014
3 min

PalmaL’Ajuntament de Pollença ha acusat avui el departament de Cultura i Patrimoni Històric del Consell de Mallorca de desentendre's de la necessitat d’autorització que exigeix la Llei de patrimoni històric en la llicència d’obres del xalet d’Alfonso Cortina, "tot i haver-ne expedides fins dos mesos abans", segons assegura el Consistori en una nota de premsa.

La sentència de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Balears estima parcialment el recurs interposat per l’entitat mercantil MASAMPE SL i revoca la llicència de l’any 2005 basant-se en criteris de protecció paisatgístics, i declara il·legal la llicència bàsica que va atorgar l'Ajuntament i que va defensar activament tot i les al·legacions en contra d'institucions, organismes i del veí de la parcel·la.

Des de l’Ajuntament consideren que, d’acord amb la Llei de patrimoni històric el Consell de Mallorca, s'ha de vetllar per la protecció i conservació del patrimoni històric de les Illes Balears i, en el cas del xalet de Cortina, va ser la institució insular la que se'n va desentendre.

Segons l’Ajuntament de Pollença, va acordar el 13 de març de 2008 iniciar el procediment per revocar la llicència d’obres del xalet d’Alfonso Cortina perquè mancava l’autorització, suposadament prèvia i vinculant, de la Comissió de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca.

Prèviament, el tècnic jurídic municipal hauria reclamat la necessitat d’aquest informe a la Comissió de Patrimoni del Consell perquè el solar es trobava inclòs dins el Paratge Pintoresc de la serra de Tramuntana i ostentava la condició de Bé d’Interès Cultural (BIC). A l’espera de l’autorització, va instar a “suspendre de manera immediata i sense solució de continuïtat els actes d’edificació o ús del sòl emprats en la llicència concedida (dia 9 d’agost del 2005)”.

Fins aleshores l’Ajuntament sempre s’havia dirigit al Consell quan les obres es feien dins zones declarades BIC i sempre requeria l’autorització preceptiva d’aquest ens, segons explica el mateix Consistori. De fet, asseguren, el 18 de gener del 2008, dos mesos abans de resolució sobre el xalet d’Alfonso Cortina, el Departament de Patrimoni Històric del CIM havia autoritzat una obra de reforma i ampliació a un altre solar de Formentor de conformitat amb la Llei de patrimoni històric abans esmentada.

En canvi, en resposta a la petició d’autorització de les obres de Cortina l'Ajuntament diu que el llavors director insular de Patrimoni Històric, el pollencí Biel Cerdà Buades, va remetre, dia 12 de març de 2008, un informe via fax al tècnic del departament d’Urbanisme municipal dient que l’Ajuntament podia concedir llicències d’obres i canvis d’usos dins el seu terme municipal sense necessitat de ser autoritzades, amb caràcter previ, per la Comissió Insular, motiu pel qual se'ls haurien retornat els projectes tècnics presentats, per tal que la corporació pogués fer ús dels seus drets.

Curiosament, però, hi insisteix l'Ajuntament de Pollença, "el mateix Departament de Cultura i Patrimoni del CIM en data de dia 18 de desembre del 2007 havia demanat a l’Ajuntament de Pollença que li enviàs l’expedient d’obra del xalet de Cortina per si es tractava d’un assumpte a analitzar” des de la institució insular.

Finalment, asseguren que, una vegada que el tècnic municipal va rebre el fax del director insular, va fer un informe en què constatava que no compartia el criteri del Consell i, per tant, va considerar que s’havia d’arxivar l’expedient de revocació de la llicència d’obra que s’havia iniciat.

Totes aquestes valoracions les fa l'Ajuntament de Pollença després que el Tribunal Superior de Justícia de Balears ha confirmat que la llicència que va atorgar el Consistori és il·legal. El xalet té tres plantes i provoca un enorme impacte a la costa de Formentor.

stats