L'any més sec de les fonts Ufanes
Des de 1993, aquest fenomen s'ha manifestat una mitjana de 35 dies a l'any, però enguany només ho ha fet dues vegades, després que el nivell hídric descendís fins a una profunditat màxima de 50 metres a finals de setembre
PalmaAquest dilluns van brollar les fonts Ufanes, a la finca des Gabellí Petit de Campanet. És la segona vegada enguany després que el fenomen es produís dies 3 i 4 d'abril i que posteriorment el nivell hídric a la zona descendís fins a una profunditat màxima de 50 metres a finals de setembre.
L'any hidrològic 2013-2014 aquestes famoses fonts van brollar 34 dies i en el 2014-2015 la xifra va augmentar fins als 51 dies, mentre que el 2015-2016 solament han brollat 5 dies, segons dades de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, registrades entre l'estiu del 2013 i el setembre d'enguany.
Des de 1993, les fonts Ufanes han brollat una mitjana de 35 dies a l'any, una dada que indica que l'any 2015-16 ha estat sec fins a un nivell extrem en aquesta zona de la serra de Tramuntana. Això revelen les xifres de les quals disposa el Servei d'Estudis i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics.
A finals del novembre passat, segons el registre de l'Agència Estatal de Meteorologia, el dèficit interanual de precipitacions era del 30%, ja que entre novembre del 2015 i el del 2016 havia plogut 814 litres i la mitjana és de 1.183 litres.
Les pluges del novembre passat van permetre un fort ascens del nivell de l'aigua, que van situar a tan sols 0,5 metres de la superfície. Entre l'1 i el 15 de novembre es van acumular uns 120 litres a la zona de recàrrega de les Ufanes (Massanella - Escorca), la qual cosa va permetre un ascens de prop de 40 metres.
La posterior absència de precipitacions va fer que de nou els nivells baixassin fins a 20 metres de profunditat. En els últims 5 dies (entre el 16 i el 20 de desembre), però, s'han acumulat més de 150 litres a la zona de recàrrega.
Aquestes noves precipitacions, juntament amb el fet que la profunditat de l'aigua era relativament elevada (uns 20 metres), han permès que les Ufanes tornin a brollar.
Si les pluges persisteixen, és bastant probable que aquesta font, considerada monument natural, romangui brollant més d'una setmana. En cas que les precipitacions disminueixin o es detenguin, el nombre de dies que les Ufanes brollaran es reduirà.
La Conselleria de Medi Ambient treballa per evitar qualsevol aglomeració i per vetlar per la seguretat a l'hora d'accedir a la finca.
Es recomana accedir-hi per la rotonda de sa Pobla i sortir o bé pel camí vell de Pollença o a través del poble de Campanet.
Dos tècnics de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat) reforçaran el servei de vigilància i els accessos a la finca de 10.30 a 17.30 hores.