"L'art és la mentida que ens permet comprendre la veritat"
Regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política LingüísticaLa Nit de l’Art marca l’inici de la temporada artística de la ciutat, però n’és només el punt de partida que no ens ha de fer perdre de vista que el compromís que Palma té amb l’art i la cultura s’ha de mantenir cada dia. La Nit de l’Art és la mostra de l’esforç que fan els galeristes, artistes i altres agents culturals per donar a conèixer la seva feina i per convidar els ciutadans a passejar-se pels seus espais. És una iniciativa ben consolidada per fer visible la creació contemporània a la ciutat. Crec que, molt encertadament, els impulsors d’aquest esdeveniment han sabut reconduir-lo perquè pugui combinar la seva dimensió més social i festiva amb l’activitat professional, la reflexió i el debat.
Palma va fer una aposta important per l’art contemporani. Molt abans que el primer ajuntament democràtic adquirís el Casal Solleric per convertir-lo en centre d’exposicions, iniciatives privades ja havien obert un espai artístic a la ciutat. Algunes d’aquelles galeries encara continuen actives, d’altres han desaparegut, tot deixant una petjada important en la nostra història, i se n’han obert de noves que configuren un paisatge cultural molt interessant. Hem tingut la sort de comptar amb persones que varen creure en l’art i en Palma, i amb un artista excepcional que va escollir la nostra ciutat per viure i crear. Joan Miró ha contribuït a posar el nom de Palma al món.
Sense voler deixar ningú de banda, crec que és merescut recordar la feina dels galeristes Ferran Cano, Pep Pinya i Joan Oliver Maneu.
Som hereus d’una època en la qual es va fer una inversió important en edificis destinats a l’art. El Casal Solleric, la Fundació Pilar i Joan Miró i Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani varen ser construïts per ser els grans espais d’exhibició artística i de referència. Des de la Regidoria de Cultura volem promoure el treball en xarxa d’aquests tres centres perquè, d’acord amb el seu projecte i els seus objectius, i atents a les necessitats del sector i dels ciutadans, sumin esforços i evitin duplicitats. La seva feina ha d’estimular la creació, l’intercanvi, el debat i, sense renunciar a la nostra identitat cultural, ha d’estar oberta a tot tipus de corrents internacionals.
Quin és el projecte de la Regidoria de Cultura en matèria d’arts visuals per a aquests propers anys?
- Impulsar la redacció d’un pla integral de les arts visuals que defineixi una política d’actuació més enllà de la legislatura. De manera coordinada amb les altres institucions i el sector artístic, hem de consensuar un pla d’actuació a llarg termini, tot i que també s’han d’emprendre accions immediates.
- Promoure programes d’art urbà.
- Millorar les programacions dels centres.
- Impulsar els programes de formació i les activitats educatives.
- Destinar espais i recursos a la creació.
- Col·laborar amb els casals de barri i la Regidoria de Participació Ciutadana.
- Implicar el sector en la presa de decisions a través del Consell municipal de cultura i els patronats de les fundacions.
Perquè no concebem una ciutat sense cultura ni art, volem agrair la feina dels que contribuïu a fer que Palma tengui una programació artística excepcional i volem convidar tots els ciutadans a visitar, aquesta nit i moltes més, els centres d’exposicions i galeries de la ciutat.