LES DEMANDES DELS RECLUSOS LES DEMANDES DELS RECLUSOS
Balears24/09/2016

L’associació de presos denuncia els obstacles per assolir una reinserció real

El Govern atorga una subvenció a l’Equip 25.2, entitat sense ànim de lucre que fa feina amb els interns

Agnès Antich
i Agnès Antich

Palma‘Presos sí, però amb drets’. Aquest és un dels lemes de l’associació Equip 25.2, sense ànim de lucre i formada per un grup de professionals multidisciplinari que donen servei a les persones que estan privades de llibertat i viuen en els centres penitenciaris. L’Equip 25.2 pretén donar resposta a problemes a què s’enfronten els presos diàriament, de manera altruista i amb la mirada en la reinserció i reeducació efectiva dels reclusos. El Govern balear ha atorgat enguany una subvenció econòmica al grup de joves, la qual cosa els suposa una empenta important per continuar amb la seva lluita. I és que l’entitat també exerceix un control privat sobre l’Administració Penitenciària per tal de denunciar qualsevol funcionament estrany o abús de poder dins les reixes de la presó de Palma. L’Equip 25.2 ja hi ha denunciat tres casos de tortures. El darrer cas fou el juliol, quan es destapà que un pres britànic assegurava que funcionaris del centre penitenciari l’havien agredit.

Equip multidisciplinari

L’associació està formada per advocats, criminòlegs, educadors socials, treballadors socials, psicòlegs, pedagogs i mestres. Els missers assessoren l’intern i el representen davant l’Administració Penitenciària i els tribunals, mitjançant la interposició d’escrits, queixes i recursos en benefici dels seus interessos i drets. Per altra part, els criminòlegs fan un estudi de la delinqüència, de la prevenció i el tractament; la seva feina se centra a evitar la reiteració delictiva del reclús. I tant els educadors socials com els treballadors socials fan també un seguiment de l’intern i l’assessoren i orienten, per tal d’aconseguir una bona reeducació i reinserció en la societat. D’altra banda, els psicòlegs fan feina amb l’estat d’ànim dels interns, mentre que mestres i pedagogs col·laboren amb l’associació per tal que els presos puguin assolir la titulació que volen; l’assessorament i el suport educatiu els orienta amb vista a l’hora de sortir al carrer.

Cargando
No hay anuncios

Aquests professionals, tots de branques ben diverses, s’entrevisten amb els interns que són socis de l’associació. Els informes tècnics que surten d’aquestes trobades serveixen moltes vegades als juristes per demanar permisos ordinaris per sortir del centre penitenciari o postular al tercer grau.

Perfil dels reclusos

Cargando
No hay anuncios

Tenen aproximadament 50 interns amb els quals treballen dia a dia. Cada reclús paga una quota de 30 euros al mes. Es tracta d’una quantitat econòmica simbòlica. L’entitat signa un contracte d’associació amb l’intern del centre penitenciari i no se’ls exigeix cap tipus de permanència, poden deixar l’entitat quan vulguin. Amb aquesta quota poden accedir als serveis que els ofereix l’Equip 25.2 i els seus professionals. La gran majoria són de segon grau, estan encara a la presó; però n’hi ha alguns que ja gaudeixen del tercer grau i únicament pernocten al Centre d’Inserció Social (CIS). D’altres, molt pocs, estan en llibertat provisional.

L’Equip 25.2 viu de prop la dificultat dels interns de la presó de Palma per aconseguir permisos penitenciaris. Qui demana el permís o el tercer grau és el mateix reclús, però quan rep la negativa del centre és quan els juristes de l’associació hi poden recórrer. En aquest punt és quan els missers tenen accés a la informació que maneja la presó sobre el reclús, que moltes vegades difereix de la que ells i l’equip de professionals disposen. L’Associació fomenta els recursos basant-se en les entrevistes dels seus professionals. Des d’Equip 25.2 denuncien que els presos no són entrevistats cada sis mesos pels professionals dels mòduls, que han d’anar actualitzat els expedients. Tot i que tenen en compte que hi ha un jutge de vigilància penitenciària per uns 1.800 presos aproximadament, 1.400 dels quals privats de llibertat, les decisions del jutge poden tardar entre 6 i 8 mesos a arribar.