Miquel Comas no faltà al dret de l'honor per les seves crítiques a un concurs de la UIB
L'Audiència considera que preval el dret a la llibertat d'expressió de l'exregidor de Cort i reconeix que s'aprecia falta d'aparença d'imparcialitat en el concurs
PalmaLa Secció Tercera de l'Audiència Provincial de Palma dóna la raó a l'exregidor de Cort i exdirigent de Som Palma, Miquel Comas, per manifestar públicament el que pensava d'un concurs per accedir al Departament de Filosofia de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Comas fou denunciat pel cap de Filosofia de la UIB, Joan Lluís Llinàs, per les declaracions que va fer a l'ARA Balears i a un altre diari local. L'Audiència Provincial confirma així la decisió del Jutjtat de Primera Instància número 1 de Palma que desestimà la demanda de Llinàs contra Comas.
Els magistrats creuen que en les seves declaracions Comas no personalitza i donen per cert que s'aprecia falta d'aparença d'imparcialitat en el concurs. La Sala conclou que preval el dret a la llibertat d'expressió per sobre del dret a l'honor. A més, la Secció Tercera aclareix que malgrat que Llinàs no és polític, sí que és cap de departament i assumeix funcions de gestió educativa de transcendència pública i social, més enllà de les docents.
Comas participà en un concurs convocat l'any 2012 per la Univeristat de les Illes Balears per cobrir una plaça d'ajudant de l'àrea de Filosofia. La comissió de selecció deixà l'expolític en tercer lloc i ell interposà un recurs contra l'acord de contractació, que fou desestimat. Fou llavors quan Comas va recórrer al Jutjat Contenciós Administratiu, que estimà parcialment el seu recurs, anul·là l'acord i ordenà una nova valoració dels candidats.
L'expolític, arran dels fets, parlà amb dos mitjans de comunicació, entre els quals es trobava l'ARA Balears, i explicà el que havia ocorregut. Això causà la demanda per manifestacions que "suposaven una intromissió il·legítima a l'honor" d'un dels membres de la comissió de contractació i del Departament de Filosofia, Joan Lluís Llinàs, que repetiren el concurs amb idèntic resultat.
"En el meu cas, a més dels membres permanents, hi havia el cap de departament, Joan Lluís Llinàs, i un professor d'Estètica, Mateu Cabot, que casualment era el director de tesi de l'aspirant que acabà obtenint la plaça", i "em sembla un clar abús per part del Departament de Filosofia", assegurà Comas a l'ARA Balears, manifestacions que l'Audiència considera que queden cobertes per la llibertat d'expressió. Per tant, confirma la desestimació de la demanda que interposaren contra ell.
El cap de department, Llinàs, reivindicava que la seva projecció pública no era equiparable a la d'un polític, per això havia de preponderar el seu dret a l'honor. La Sala creu que el to dels articles és de crítica al sistema de selecció del professorat universitari, tot i que formulada des de l'experiència d'una persona que se sent injustament tractada per aquest sistema i emparades pel seu dret a la llibertat d'expressió.