El Govern preveu recaptar entre 50 i 80 milions d'euros amb l'ecotaxa
El Govern presenta el nou tribut, que anirà dels 50 cèntims als 2 euros en temporada alta i dels 25 cèntims a 1 euro en temporada baixa i que s'aplicarà a tots els tipus d'allotjaments
PalmaLa nova ecotaxa, anomenada "impost del turisme sostenible", serà un gravamen directe, amb caràcter finalista i es cobrarà a les persones físiques en hotels, habitatges que es comercialitzen com a allotjaments turístics i en creuers, i tindrà un cost de fins a 2 euros en temporada alta.
Amb aquest tribut, que s'aplicarà a mitjan 2016, el Govern preveu recaptar entre 50 i 80 milions d'euros cada any, segons ha concretat avui la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera. L'impost es cobrarà en tots els tipus d'allotjaments turístics de Balears i en els creuers, i el cost anirà de 50 cèntims a 2 euros per dia i turista que s'allotgi en temporada alta, segons el tipus d'establiment. En temporada baixa es cobrarà de 25 cèntims a 1 euro.
Inicialment, el Govern preveu cobrar aquest impost a tots els turistes a partir del segon trimestre de l'any que ve, una vegada que l'Executiu autonòmic i el Parlament balear l'aprovin.
El Govern ha presentat avui l'esborrany d'aquest impost, que no pagaran els menors de 14 anys i sí que abonaran tant els turistes com els residents de Balears. La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol; el vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, han presentat avui en roda de premsa l'esborrany d'aquest nou impost, la recaptació del qual tindrà nombroses finalitats.
En concret, el futur "impost del turisme sostenible" es destinarà a la protecció, preservació i recuperació del medi natural, rural i marí; millora de la qualitat i la competitivitat del sector turístic; foment de la desestacionalització i creació de producte turístic i promoció turística. També servirà al desenvolupament d'infraestructures relacionades amb el turisme sostenible; recuperació i rehabilitació del patrimoni històric i cultural; impuls de projectes de recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica (R+D) que contribueixin a la diversificació econòmica o relacionats amb l'àmbit turístic; i millora de la formació i la qualitat de l'ocupació del sector turístic.