EDUCACIÓ

L’Escola Oficial d’Idiomes, víctima del TIL?

El curs 2015/16, el primer de l’actual Govern, va perdre 3.800 alumnes d’anglès

Les dades demostren que el nombre d’estudiants ha disminuït molt els darrers anys, fet que no s’ha analitzat.
Martí Gelabert
28/01/2017
3 min

PalmaL’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Balears perd, dràsticament, més de 9.000 alumnes en quatre cursos. En concret, 9.495, si es tenen en compte les xifres que té la Conselleria d’Educació. La llengua anglesa és la més perjudicada. Què ho justifica? Des del Govern asseguren que no acaben d’entendre per què passa, ja que no hi troben explicació.

Les dades evidencien la matriculació progressiva a la baixa. El curs 2013/14 s’hi van matricular 20.925 alumnes. La primera baixada tingué lloc el curs següent i fou de 18.670 alumnes. La més forta, però, va ser la que es registrà entre el 2014/15 i el 2015/16: 4.326 alumnes menys. A més, aquest descens no va ser en tots els idiomes, sinó que afectà de manera més dràstica l’anglès amb 3.809 matriculats menys.

El fet més curiós és que aquest curs coincideix amb el canvi de lesgislatura i, per tant, amb l’anunci d’eliminació del TIL, una de les primeres mesures adoptades pel Govern. No obstant això, el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, assegura que no hi hauria relació: “Des de la nostra direcció general hem convocat cursos gratuïts per a professorat. Són 3.755 places de B2 i C1, que s’han omplert, i hi ha llista d’espera”. Si no hi hagués interès per l’anglès, interpreta, això no succeiria. Ara bé, l’evidència de les dades és concreta: en tots aquests cursos s’han perdut 8.071 alumnes d’anglès dels 9.495 totals. És a dir, el 85%. I és un descens registrat a totes les seus de les EOI arreu de les Illes.

Tot i que l’anglès és el més afectat, no hi ha cap idioma que se’n salvi. Les matriculacions en francès i alemany -les altres llengües més sol·licitades- també han patit caigudes importants. D’alemany hi ha 574 alumnes menys entre el curs 2013/14 i el 2016/17, mentre que de francès són 240 menys.

Menys català que rus

La següent llengua més afectada ha estat el català. Hi ha 163 matriculats menys. El rus el segueix de prop amb 156 ‘pèrdues’. El castellà presenta les xifres més estables, tot i que Morante també considera que el català s’està mantenint. Ara bé, per què han minvat les matriculacions -tot i que s’ha de tenir en compte que des d’Educació es desconeix si la reducció afecta noves matriculacions o baixes-? Es creu que la relació directa és amb la situació econòmica. “L’estudi dels idiomes en els anys de més dificultat econòmica és una opció que moltes persones segueixen per millorar la seva ocupabilitat”, explica Morante. Creu que “la millora de la situació econòmica en els darrers anys” fa que aquesta necessitat disminueixi i s’hi afegeix, també, el fet que els estudis a l’EOI són exigents i, potser, més complicats de gestionar amb la feina en segons quins nivells.

Alumnes matriculats a l'EOI a les Illes.

Per al futur, la Conselleria es planteja la possibilitat de realitzar un estudi comparatiu amb altres comunitats autònomes amb una important activitat del sector turístic. Ara bé, realitzar-ne un en profunditat de les dades actuals no es preveu. “No tenim ni mitjans ni personal”, lamenta Morante. Això sí, si la tendència continua, la intenció és mirar el fet que explica aquesta forta davallada. Del 2013/14 al 2016/17 les matrícules han disminuït gairebé a la meitat.

Per seus, Palma ha estat la més afectada, ja que és la que té més alumnes. Dels 11.091 matriculats el 2013/14 s’ha passat a 6.432 aquest curs. A Inca la reducció ha estat, també, de gairebé la meitat, així com a Manacor i a Eivissa. A Formentera, a Maó i a Ciutadella també s’ha notat la forta disminució d’alumnes. La tendència dels propers anys determinarà certes actuacions del Govern.

stats