El preu de l'hotel del palau de congressos es fixà amb un informe caducat i incomplet
Cort i el Govern aproven l'adjudicació al grup Barceló i MÉS adverteix que farà servir totes les vies per aturar-ho
PalmaEl preu mínim de l'hotel del palau de congressos, a partir del qual el grup Barceló, com a guanyador de la concessió del complex, s'ha reservat una opció de compra per 40,5 milions d'euros durant els propers cinc anys, es fixà en el plec de condicions basant-se en un informe municipal a hores d'ara caducat i incomplet sobre la valoració real de l'immoble. A l'expedient administratiu s'incorpora el dictamen signat el 27 de juliol de 2013 pel Servei de Valoracions i Projectes de l'Ajuntament de Palma, en el qual els mateixos tècnics responsables advertien que "la validesa d'aquest informe és de sis mesos".
A més d'això, en aquella data fixaren un total de 40.044.384,17 euros per a la valoració de l'hotel, a prop dels 40,5 milions que finalment es consideraren com a preu mínim en el concurs, però advertiren que aquesta "s'hauria d'haver efectuat per rendiment econòmic, però en no tenir dades de la futura explotació, s'ha efectuat pel mètode residual estàtic". Aquest darrer mètode, com assenyalaren en el seu moment els tècnics municipals, just té en compte el valor del sòl i de l'edificació executada, aleshores sobre valors de 2012, però no el rendiment que se'n pugui obtenir amb l'explotació.
Melià, l'altre grup hoteler que optà al concurs per a l'explotació del complex del palau de congressos, oferí fins a 60 milions d'euros per l'opció de compra sobre l'hotel. No obstant això, la major renda anual de lloguer i una millor valoració tècnica decantaren cap a l'oferta del grup Barceló l'adjudicació del concurs.
El grup municipal de MÉS ha denunciat, després d'haver tingut accés a l'expedient administratiu, que la fixació del preu mínim per a l'opció de compra sobre l'hotel "s'hagi pogut fixar a partir d'un informe municipal de valoració que ni és vigent ni ha fet servir el mètode adient". El portaveu ecosobiranista, Antoni Verger, ha advertit que el seu grup "pensa fer servir totes les vies per aturar aquesta adjudicació". Considera així que les irregularitats que observa en la valoració "suposen que es transfereix a una empresa privada, sense la justificació necessària, una infraestructura feta amb recursos públics a un preu inferior del real". Per Verger, les irregularitats podrien "excedir l'àmbit administratiu per entrar en el penal".
Tanmateix, el consell d'administració de la societat Palau de Congressos de Palma, SA, integrada per l'Ajuntament i el Govern, ha aprovat aquest dimarts la proposta de la mesa de contractació d'adjudicar la gestió del palau de congressos i el seu hotel annex al grup Barceló, i es preveu que la signatura del contracte es realitzi la primera setmana de maig. La passa següent és la ratificació de l'acord per part de la junta de govern municipal, que podria fer-se la setmana que ve.
Dues valoracions externes, encara anteriors
En l'expedient administratiu s'incorporen dues valoracions externes sobre l'hotel del palau de congressos, al marge de l'informe realitzat pels tècnics de l'Ajuntament, i encara anteriors, perquè ambdues estan fetes el juny de 2013. L'arquitecte Pere González Nebreda, diplomat en arquitectura legal i forense per la Universitat Pompeu Fabra, considerava en aquell moment que el valor de mercat de l'hotel era de 47.017.944,02 euros, i advertia que aquest augmentaria quan es fes una avinguda urbana davant l'hotel, tal com està previst, i el palau de congressos adjunt ja estigui acabat i en funcionament, com serà el cas.
L'altra valoració, feta per la consultora CBRE de Richard Ellis, opinà en aquell mateix moment que el valor de mercat de l'immoble era de només 28 milions d'euros exactes. Una branca d'aquesta consultora està especialitzada en la compravenda d'hotels i és contractada pels grans grups hotelers perquè gestioni aquest tipus d'operacions. Ho ha fet així en els darrers anys amb el mateix grup Barceló, per gestionar la venda, reservant-se la gestió hotelera, del seu establiment Barceló Raval, a la ciutat de Barcelona.
El PSOE creu que s'adjudica a l'oferta "menys avantatjosa"
Els socialistes han considerat per la seva banda que el concurs s'ha acabat adjudicant a "l'oferta menys avantatjosa econòmicament". "El plecs del palau de congressos eren nocius per a l’interès públic i ha quedat demostrat", ha manifestat el regidor del PSOE Andreu Alcover després de l'acord del consell d'administració. Els socialistes ja qüestionaren aquests plecs en el seu moment i en demanaren la retirada per consensuar els criteris de valoració i les condicions que s’havien d’exigir a l'empresa guanyadora.
"Ara es dóna la situació paradoxal que l'hotel pugui acabar venut a l'oferta menys avantatjosa per als interessos públics", ha continuat Alcover, qui ha afegit que el seu grup lamenta que el PP prengui aquesta decisió just abans de les eleccions, "com ha fet tantes vegades i com malauradament va fer amb el palau de congressos el 2007", i mostra "preocupació" per les conseqüències que pot tenir aquesta decisió, "tenint en compte la nefasta gestió que ha fet el PP d’aquesta infraestructura".