Balears13/10/2017

L'IBdona farà un pla contra el tràfic de dones i nines amb fins d'explotació sexual

L'objectiu és sensibilitzar la societat i garantir la protecció de les víctimes

Carmen Buades
i Carmen Buades

PalmaL'Institut Balear de la Dona crearà un pla autonòmic contra el tràfic de nines i dones amb fins d'explotació sexual. L'objectiu serà coordinar totes les institucions per tal de prevenir aquestes situacions, sensibilitzar la societat envers la qüestió i garantir que les víctimes estiguin protegides de manera efectiva i es treballi per la seva integració sociolaboral.

Així ho ha explicat aquest divendres la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, després de la reunió del consell de govern, en la qual també s'ha aprovat, a més d'encarregar l'elaboració del pla, adherir-se al Pla integral contra el tràfic de dones i nines amb finalitats d'explotació sexual que existeix en l'àmbit estatal.

Cargando
No hay anuncios

"Volem mostrar així el nostre compromís en la lluita contra l'explotació sexual", ha afirmat Santiago, qui ha assegurat que el Govern és conscient que és "una forma d'esclavitud, una manifestació de violència de gènere, una vulneració dels drets humans i una conseqüència cruel de la desigualtat i de la feminització de la pobresa".

L'IBdona tindrà un any per elaborar aquest pla i per tancar les principals línies de treball, però des del Govern recorden que la Llei d'igualtat que es va aprovar l'estiu passat veu les dones explotades sexualment com a víctimes de violència sexual i entén que l'Executiu ha de posar en marxa els instruments que siguin necessaris (dins de les seves competències) per combatre'n el tràfic.

Cargando
No hay anuncios

Santiago ha recordat també que, segons un treball del Grup d'Estudi de la Prostitució de les Balears (GEPIB), a les Illes hi ha actualment 2.350 dones exercint la prostitució i al voltant de 100.000 prostituïdors, 5.000 dels quals contracten serveis sexuals una vegada a la setmana. Segons aquest treball, la prostitució mou cada any a l'Arxipèlag uns 50 milions d'euros i existeix una elevada rotació tant dels homes que sol·liciten prostitució com de les dones que l'exerceixen a causa, sobretot, de les fluctuacions de la temporada (cosa que fa pensar en l'impacte que té el turisme sobre l'explotació sexual de les dones).

Per la consellera, el fet que durant els darrers tres anys s'hagin desmantellat tres pisos on hi havia menors forçades a exercir la prostitució és una mostra de la necessitat de "continuar treballant per reduir" aquesta "realitat cruel".