Balears03/06/2016

L'informe sobre la facultat de medicina no assegura la seva viabilitat econòmica

La Direcció General de Pressupost destaca que el greuge que pot suposar si no hi ha una millora del finançament i el Govern s'escuda en l'anunci de flexibilització del dèficit que va fer Madrid

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

Palma"La Direcció General no pot assegurar que la Comunitat Autònoma disposarà de recursos suficients durant totes les anualitats del conveni, mentre no es confirmi una millora de finançament i/o una flexibilització dels objectius d'estabilitat pressupostària". D'aquesta manera, la Direcció General de Pressuposts i Finançament conclou l'informe sobre la viabilitat econòmica de la facultat de medicina. Tant Podem com els grups de l'oposició han vingut reclamant les conclusions d'aquest informe, que ja preveien no seria favorable.

Ara bé, el Govern segueix amb la intenció de dur endavant la facultat de medicina, ja aprovada la seva creació i amb places assignades. S'escuda, de fet, en la segona condició que reclama la Direcció General i que s'ha complit. En aquest sentit, el Govern es refereix a l'anunci de duplicació del límit de dèficit. D'aquesta manera, segons la Consellera de Presidència, Pilar Costa, "algunes de les observacions a què es refereix l'informe ja han quedat superades". En aquest sentit, Costa ha recordat aquest divendres durant l'anunci dels acords adoptats en el Consell de Govern, que l'informe data d'abans de l'anunci de Montoro.

Cargando
No hay anuncios

Costa ha defensat que el cost d'enguany és totalment assumible, ja que la despesa és només de 588.883,72 euros. A més, ha recordat que un cop que la facultat estigui en ple rendiment, al 2024, el cost anual serà de 4 milions d'euros. "Seran 4 milions sobre un pressupost de 4 mil milions d'euros", ha anunciat. Tot i així, la Direcció General de Pressuposts assegura que la situació econòmica "fa que sigui ineludible prioritzar les actuacions" dels pròxims anys, tot racionalitzant la despesa. Destaca que el projecte de la facultat de Medicina "presenta un risc d'infraestimació dels costs associats" i que s'hauria de plantejar "amb totes les cauteles i les precaucions possibles".

El Govern recorda que la creació de la facultat és una de les prioritats de l'Executiu i que no hi ha motius per fer passes enrere. A més, l'informe realitzat també afegeix que s'ha de considerar el potencial del retorn de la inversió associat a l'increment d'ingressos que es pugui derivar de l'augment del volum de la recerca en àmbit sanitari i biomèdic.

Cargando
No hay anuncios

439 preinscrits als estudis

La facultat de medicina ja té 439 preinscrits. Un total de 367 són estudiants de les Illes Balears, mentre que 63 provenen d'altres comunitats autònomes. A més, 9 alumnes estrangers han sol·licitat plaça. Ara bé, les xifres s'han de manejar amb "prudència". Així ho ha advertit el Govern, que ha recordat que encara s'han de realitzar els exàmens de selectivitat, d'on sortirà la nota de tall a les 60 places. El rector de la Universitat de les Illes Balears, va assegurar en la presentació dels estudis, que la nota mitjana sol rondar un 12,5 sobre 14. Cal recordar que cada any varia i que és l'alumne que fa 60 qui marca la nota de tall.