Una llei anticonstitucional segons els API
Prop d’un 30% dels propietaris han retirat els seus anuncis d’internet “per por”
EivissaEls Agents de la Propietat Immobiliària de Balears (API) consideren que la nova Llei turística és la llei “de la por i la incertesa”. Ho van dir en sortir de la Junta de Govern a Eivissa, que ha estat presidida pel delegat balear, Josep Mir. Creuen que hi ha diversos aspectes de la llei que seran duits als tribunals, com la zonificació i la “desproporcionalitat” de les sancions, com indicà Mir. “Cap jutge donarà el vistiplau a sancionar amb 40.000 euros un petit propietari que al s. XXI ha comès el delicte d’anunciar el seu habitatge a internet”, va dir el delegat.
Amb les xifres, des d’API Balears calculen que el 30% dels propietaris han pogut retirar l’anunci d’internet després de l’aprovació de la llei, però no significa que hagin passat de lloguer turístic a residencial. “Tinc dues agències i encara no hi ha entrat ningú amb un lloguer vacacional per llogar el pis tot l’any”, indicà Mir, qui recordà que la LAU empara el lloguer de temporada i que serà difícil canviar el costum dels propietaris que llogaven el pis sis mesos i que a l’hivern el modernitzaven per mantenir-lo bé. “No és el mateix prescindir d’un pis tres mesos que tres anys”, hi afegí.
Respecte a la zonificació, Mir assegurà que serà “difícil” establir uns criteris objectius que diguin a quins barris s’ha de permetre el lloguer. Recordà, a més, que el Tribunal Superior de les Illes Canàries féu treure aquesta zonificació de la normativa de l’arxipèlag i es manifestà sorprès perquè, “tot i això, s’hagi incorporat a la llei balear”. Mir digué que estava segur que quan es fessin públiques les zones hi hauria recursos als tribunals per aturar la normativa, i és que segons Mir un pecat amb el qual neix aquesta normativa és “la manca d’informes del Consell Consultiu” que n’avalin tots els punts.
Més dur va ser el vocal de la Junta d’Eivissa, Josep Serra, qui va denunciar que la Llei de turisme és “anticonstitucional” i augurà que al cap de pocs mesos el govern de l’Estat, “que és l’únic que pot dur la llei al Constitucional”, demanarà al tribunal que estudiï les possibles contradiccions amb la Carta Magna. Afirmà que, “si no ho fa el govern de Madrid”, ho faran els tribunals quan els possibles investigats per incomplir la llei “presentin recursos d’inconstitucionalitat” al tribunal.
API creu que la normativa castiga els petits propietaris que fan “inversions legítimes” i que deixaran de “generar riquesa”. Diu que es fa per protegir un sector, en referència a l’hoteler, que pretén ser competitiu “a còpia de contractar pel menor preu possible” i que “les normes del joc no es poden variar segons com bufa el vent” perquè és ser “deshonest”. Assegura que els grans especuladors continuaran fent negoci a les Balears, “amagats sota societats a paradisos fiscals”, i recorda que “ni els preus han baixat ni els anuncis de lloguers per tot l’any s’han disparat” després de l’aplicació de la llei, que era, segons els API, “el que es pretenia”.