A la lluita sollerics!

El toc de campanes avisa els sollerics que s’han albirat naus enemigues

A la lluita sollerics!
2 min

El toc de campanes avisa els sollerics que s’han albirat naus enemigues. El poble, congregat a la plaça, escolta el capità Angelats, que s’encomana a la Mare de Déu de la Victòria i crida els pagesos a la lluita. En aquest moment, el poble de Sóller viu un dels moments més emocionants.

A partir d’aquí, es reprodueixen els fets històrics de l’11 de maig de 1561: un primer intent de desembarcament dels sarraïns que és rebutjat, un segon desembarcament que acaba en un enfrontament, el saqueig de la vila i la batalla final dels sollerics comandats pel capità Angelats, qui pronuncia el discurs final. Després, sentiment, emoció i olor de pólvora pertot arreu...

El simulacre del desembarcament es fa des de 1855. Durant molts d’anys els personatges històrics van ser representats per nins i, d’aquella època, ens en queden les fotografies. Al llarg del temps s’hi han afegit actes i se n’han llevat d’altres, però n’hi ha uns que són la base del Firó, que es respecten any rere any i que han estat la base per obtenir la declaració de Festa d’Interès Cultural.

La investidura de les Valentes Dones, la processó solemne de la Mare de Déu de la Victòria a la parròquia de Sant Bartomeu i l’ofrena de flors, l’ofrena de corones al monument als herois de l’11 de maig i la missa amb l’assistència dels personatges històrics, la recreació de la batalla, a més del trasllat de la Mare de Déu de la Victòria a l’església de l’Hospital, formen part també del patrimoni immaterial, no només de Sóller, sinó de Mallorca.

No només en el Firó és quan Sóller recorda el que passà el 1561. Part dels carrers fan referència a aquesta història. Tothom pot passejar pel carrer d’en Tamany, del capità Angelats, del virrei Rocafull, del pare Baró, de na Catalina i Francesca Casesnoves..., personatges que viuen sempre entre els sollerics.

stats