POLÍTICA
Balears11/02/2016

Llum parlamentària en el cas Sa Nostra, en forma de comissió d'investigació

MÉS proposa a la resta de grups d'esquerres la creació d'aquesta figura per aclarir desaparició d'una caixa amb 130 anys d'història

Jaume Perelló
i Jaume Perelló

PalmaEl Parlament investigarà amb tota probabilitat la desaparició de la caixa de Balears Sa Nostra, les causes, i les possibles negligències o irregularitats en la seva gestió, si prospera la proposició del grup MÉS de crear una comissió específica. “Hem perdut una eina financera fonamental per a una societat com Balears, que avui seria molt útil per treballar el canvi de model econòmic, i reforçar la nostra sobirania, en comptes de recórrer a Hong Kong a cercar els recursos que hem de menester”, ha dit el diputat eco sobiranista David Abril.

“Volem saber el que ha passat, perquè els ciutadans tenen dret a conèixer com ha desaparegut una institució centenària que tenia un 30% del negoci financer de les Illes, i quines n'han estat les causes. Si algun dia aspiram a tornar a tenir un instrument semblant, una caixa amb obra social que retorni als ciutadans part del rendiment dels seus doblers, necessitam primer aclarir què va passar”, ha dit Abril, que ha recordat que fa 2 anys el seu mateix grup va proposar la creació d'una comissió d'investigació, “però el PP amb la seva majoria la va tombar, i ens hem quedat amb la foscor, que volem desterrar”, ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

La diputada de MÉS Joana Aina Campomar ha explicat que “no hi havia família que no tingués una llibreta a Sa Nostra: ens la sentíem nostra, d'aquí”. També ha relatat que fa menys de 10 anys tenia 230 oficines, una enorme implantació i una obra social que jugava un paper clau. “Avui, Sa Nostra té un 2% de BMN, el grup al qual va traspassar el seu negoci bancari, sense cap possibilitat d'influir ni de prendre decisions. A més, llegim que aviat tancaran 15 noves oficines, i ens temem que això també tingui conseqüències laborals. Per tots aquest motius, hem de demanar als seus gestors dels darrers anys què va passar i aprendre la lliçó”, ha explicat.

Boom immobiliari

Cargando
No hay anuncios

Pels dos diputats de MÉS, que han assegurat que esperen el suport del PSIB i de Podem per aquesta iniciativa, “l'enlluernada” dels dirigents de Sa Nostra els anys del boom immobiliari “és clarament una causa” de la desfeta, “ja que es varen apartar del que ha de ser una caixa d'estalvis, i varen apostar per una ampliació del negoci que possiblement pertoca als bancs”, ha dit Campomar, qui ha volgut puntualitzar que el context no era fàcil, amb la desaparició de 47 caixes, si bé “Sa Nostra va subsistir bé les embranzides del 29, el gran crack, o anys després la suspensió de pagaments del Crèdit Balear. Aquesta vegada no, i hem perdut més de 130 anys d'història. Aprenguem del que ha passat perquè no es repeteixi”.

Es dóna la circumstància que Balears conserva una de les dues úniques caixes d'estalvis que han sobreviscut el tsunami financer de l'estat espanyol. Els diputats de MÉS han dit que “la seva prudència ha estat clau”, i han explicat que seria desitjable “en un futur tenir algun instrument d'àmbit autonòmic com ara caixes o cooperatives d'estalvi, ja que són un instrument que fomenta els valors de l'economia ètica i solidària i el retorn dels rendiments a la societat”, elements que un temps va encarnar Sa Nostra. “Avui hi ha un debat molt important sobre el que hauria de ser una banca pública o al servei de la societat”, ha dit Abril.

Cargando
No hay anuncios

David Abril ha lamentat que la imatge actual de l'entitat sigui la d'un banc que va atiar l'especulació urbanística “amb Khun o Grande, mentre que la gent no pot pagar els seus préstecs i és desnonada” o la d'una caixa que va participar en operacions fallides a llocs com Miami. Per això ha dit que la comissió d'investigació demanarà la compareixença dels anteriors gestors, i de “tots els membres del Consell d'Administració que puguin aportar llum, així com els que representaren les institucions en els òrgans de govern”.