L'ofici de marger, de camí a aconseguir la qualificació professional
Educació reprèn el procés perquè es reconegui l'ofici com a part de la família professional d'Edificació i obra civil
PalmaEducació reprèn el procés per dotar de qualificació professional l'ofici de marger. Aquest dimecres s'ha constituït el grup de treball encarregat de redactar el projecte perquè l'ofici pugui passar a formar part de la família professional d'Edificació i obra civil.
Amb el reconeixement de la construcció de la pedra en sec com a ofici, s'establirien unes competències pròpies de la professió i una qualificació professional, fet que afavoriria la "mobilitat i transparència de les qualificacions a la Unió Europea", segons ha informat la Conselleria.
El director insular de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Josep Manchado, ha destacat la importància d'aquesta iniciativa, que permetrà promoure "la qualitat i l'excel·lència de l'exercici d'aquest ofici".
Dossier: Margers, un ofici que s'obre camí
Al grup de treball que s'ha constituït, hi participen Marcial Poveda i Juan Somavilla, de l’Institut Nacional de Qualificacions (Incual); Antoni Reynés i Guillem Palou, del Consell de Mallorca; Lluc Mir i Salvador López, del Gremi de Margers de Mallorca; Juana Colmenero, de l’Escola del Marbre de Fines (Almeria), i Santiago López, de l’Escola Universitària d’Arquitectura Tècnica de la Universitat de la Corunya.
Cal recordar que la de pedra en sec ha estat declarada Bé d'Interès Cultural Immaterial pel Consell de Mallorca i que es va presentar per ser declarada Patrimoni de la Humanitat. No seria possible considerar-la com a tal sense l'ofici de marger, a banda del fet que s'hi utilitzin eines i tècniques pròpies, a més d'una terminologia particular per descriure les feines i les obres.
Abans de ser declarada BIC Immaterial, des del Consell ja destacaven la necessitat d'establir una certificació de professionalitat per aconseguir que els margers puguin fer una formació teòrica i pràctica i obtenir una titulació.