Londres desperta l’optimisme dels empresaris turístics que miren de reüll les destinacions emergents
Alguns turoperadors han anunciat augments generals a les Balears de més del 20%
LondresLa fortuna és capritxosa i si no que ho demanin als representants turístics de Balears que han de compartir espai amb l’estand de Xipre, situat a dos metres dels espais de l’Arxipèlag i d’Eivissa, que hi va per separat. I és que justament Xipre és una de les destinacions que comencen a recuperar-se de la recessió turística que han patit en els darrers anys, i comença a recuperar un turisme que, provisionalment, s’havia refugiat a Balears.
Aquesta recuperació de Xipre coincideix amb altres, com la de Tunísia i Turquia, que estudien devaluar la seva moneda per guanyar encara més competitivitat. Encara que des de l’Executiu balear i des dels consells insulars no creuen que calgui entrar en la “guerra de preus”, hi ha administracions a les quals els preocupa aquesta situació. És el cas d’aquells ajuntaments que en els darrers anys havien apostat pel turisme familiar i que ara reconeixen que “és un turista que es mira molt el preu i es podria desviar cap a altres destinacions”. Tot i això, el vicepresident del Govern, Biel Barceló, manté què “amb l’aposta per la qualitat” que s’està fent a Balears no hauríem de tenir problemes amb l’augment de turistes a les destinacions emergents.
D’altra banda, el sector hoteler s’ha mostrat preocupat perquè aquesta notícia, la de la recuperació de turistes a altres mercats de la Mediterrània, coincideixi amb l’anunci de doblar l’ecotaxa. “Una família de 4 persones pagarà per estar una setmana a les Balears a un hotel de 4 estrelles més de 150 euros d’impostos”, explicava un turoperador anglès a un grup d’hotelers. Així i tot, molts pensen que “a l’hora de fer comptes no afectarà”, com el director general de Palladium Hotel Group, Abel Matutes.
L’acte més destacat de la jornada ha estat la presentació, davant d’uns trenta periodistes britànics, de les accions que el Govern balear està emprenent emmarcades en l’Any del turisme sostenible, en les quals també s’ha explicat l’Impost d’estades turístiques. En aquesta presentació Biel Barceló ha dit que el seu govern “aposta fortament” per aconseguir la sostenibilitat entre turisme, ecologisme i convivència.