Madrid es nega a reinvertir a Balears els 20 milions que s'ha estalviat amb les dessaladores

El conseller, Vicenç Vidal, considera que la decisió de la ministra en funcions és una injustícia

El conseller, Vicenç Vidal, i la ministra en funcions, Isabel García Tejerina.
Jaume Vinyas
07/03/2016
2 min

PalmaEl conseller d'Agricultura i Medi Ambient, Vicenç Vidal, se n'ha enduit una de freda i una de calenta de la reunió que ha mantingut, a Madrid, amb la ministra en funcions, Isabel García Tejerina. D'una banda, el Ministeri ha confirmat que accepta la petició de rebaixa fiscal per la sequera; de l'altra, ha denegat la petició de reinvertir a les Balears els 20 milions d'euros que l'Estat s'ha estalviat en les darreres adjudicacions de dessaladores. Vidal s'ha mostrat insatisfet amb la resposta de Madrid: “Les Illes ja suporten un finançament injust, és necessari que aquests doblers no tornin a l'erari de l'Estat”, ha dit en sortir de la reunió. El principal perjudicat de la decisió serà el Llevant mallorquí, una de les zones més afectades per la sequera i que no disposa de cap dessaladora pròpia.

Vidal, com a mínim, no se n'ha anat amb les mans buides de la capital de l'Estat. Tejerina li ha confirmat que l'Estat dóna per recepcionades les dessaladores de Ciutadella i Santa Eulària des Riu, i que n'assumeix el sobrecost. Es tracta de dues obres acabades però que encara no han entrat en funcionament a causa d’un conflicte entre l’executiu estatal i els concessionaris, que reclamen 24 milions d’euros en el cas de Santa Eulària, i 16 milions en el cas de Ciutadella. Tejerina ha informat que el 16 de febrer es va realitzar una acta d'inspecció de les dessaladores en l'àmbit tècnic i que el Ministeri dóna per fet el traspàs. L'acte formal d'entrega es produirà “en breu” i les infraestructures ja podran començar a generar aigua potable.

Prospeccions: el perill es dissipa

El conseller ha destacat que els dos projectes de prospeccions petrolíferes que l'Estat pretén autoritzar prop de les Balears estan bastant endarrerits. L'empresa Spectrum, que pretén perforar prop d'Eivissa, no ha presentat encara l'estudi d'impacte ambiental. D'altra banda, el projecte del golf de Lleó ha de resoldre deficiències. “Estam més tranquils que fa uns mesos. No estan avançant”, ha assegurat el conseller, que confia que la interinitat de l'executiu estatal pot ajudar a fer encallar un projecte amb una forta oposició.

stats