PAPERS DE PANAMÀ

Les famílies mallorquines d'hotelers, Melià i Riu, figuren en els 'papers de Panamà', segons 'El Confidencial'

Les dues famílies mallorquines propietàries dels principals grups hotelers espanyols es van valer de societats i comptes en paradisos fiscals per administrar part del seu patrimoni

Un hotel del grup Meliá.
Ara Balers
06/04/2016
3 min

PalmaLes famílies mallorquines d'hotelers, Melià i Riu, propietàries de dos dels grans grups hotelers espanyols, es van valer de societats i comptes en paradisos fiscals per administrar part del seu vast patrimoni, segons es desprèn dels documents als quals ha tingut accés el diari 'El Confidencial' en una recerca conjunta amb la Sexta, liderada pel Consorci Internacional de Periodistes de Recerca (ICIJ) i el diari alemany 'Süddeutsche Zeitung'.

En concret, segons 'El Confidencial', la família Escarrer, accionista principal del Grup Sol Melià, va administrar des de 1985 una xarxa de societats 'offshore', amb comptes milionaris associats, a través de la firma panamenya 'Mossack Fonseca'. La revista 'Forbes' estima la fortuna personal de Gabriel Escarrer, vicepresident i conseller delegat de Melià Hotel International, en 1.100 milions de dòlars.

Des del Grup Melià expliquen a 'El Confidencial' que la família Escarrer es va acollir a l'amnistia fiscal oferida per l'executiu de Mariano Rajoy el 2012, "emparant-se en les mesures aprovades pel govern" espanyol per posar en ordre "la situació fiscal i patrimonial".

"La situació fiscal i patrimonial d'Escarrer i la família Escarrer es troba regularitzada des de fa temps i varen declarar davant les autoritats tributàries els comptes bancaris situats a l'estranger, sense que es consideri necessari donar més aclariments o precisions sobre aquest tema”, hi. van insistir.

Família Riu

La família Riu, amb origen a Palma, són una família d'una àmplia nissaga hotelera. En aquests moments disposen de més de 100 hotels repartits per Europa, Amèrica i Àsia. Tenen en nòmina més de 21.000 empleats i són aliats estratègics de TUI AG, el major operador turístic d'Europa, des de fa més de dues dècades.

De 2004 a 2009 hi ha registre de contactes amb Mossack Fonseca a través d'un advocat de confiança. La família Riu, comandada pels germans Luis i Carmen Riu Güell (els passaports dels quals figuren en 'els papers de Panamà') van controlar almenys dues societats, Bromont i Calico, que es presten entre si 100.000 dòlars al 0% d'interès. Existeix un altre grapat de societats amb seu a les Illes Verges, Jersey, Niue i Panamà -on Riu té un hotel- que apareix en llistes de pagaments, si bé se'n desconeix l'activitat.

La seva relació amb Mossack és curiosa, segons apunta 'El Confidencial': és dels pocs clients que es van reunir físicament amb membres del bufet, a les Balears durant els estius de 2006 i 2007, però tenen grans discrepàncies en el pagament de les minutes. Mossack li reclama anualitats endarrerides constantment, mentre que els Riu, a través del seu advocat, li retreuen com s'estan portant els seus assumptes. Tant és així que aquesta circumstància genera que Mossack desactivi una societat de la família per un deute proper als 7.000 dòlars. Els panamenys arriben fins i tot a recordar que una altra de les seves societats, Vallero, té un saldo positiu de 855.000 dòlars, amb els quals es podrien pagar els deutes.

El diari 'El Confidencial' s'ha posat en contacte amb la família Riu per obtenir la seva versió, però no ha rebut resposta després de dues setmanes.

Des de l'illa de Lanzarote, la família Martinón

Enrique Martinón, un dels més coneguts hotelers d'Espanya, també figura en 'els papers de Panamà'. Originaris de Lanzarote, els Martinón han fet fortuna al Carib -la destinació més rendible per a l'hostaleria-, especialment a Mèxic, Cuba i República Dominicana, on establiren la residència familiar fa vuit anys. Se'l considera un dels empresaris espanyols més propers al castrisme, no en va és copropietari, al costat dels Escarrer, del Melià Havana, hotel de referència a l'illa.

L'intermediari de les operacions és Javier González, cap de l'Àrea Jurídica del Grup Martinón. Els seus correus són molt rellevants, mentre que planteja a Mossack múltiples qüestions, algunes tan bàsiques com la diferència entre director i dignatari o si la societat a adquirir, en aquest cas Cedres Business, ve amb els seus comptes bancaris. “No, cal crear-los. Algun banc especialment?”, li responen des de Panamà.

stats