Manacor evita una indemnització milionària als Nadal, Mascaró, Suasi i Lliteres
El Tribunal Suprem dona la raó a l’Ajuntament en el litigi que mantenia amb les quatre poderoses famílies per l’expropiació d’uns terrenys en zona verda
PalmaEl Tribunal Suprem ha donat la raó a l’Ajuntament de Manacor en el litigi que mantenia, des de feia anys, amb quatre de les famílies més adinerades de la capital de Llevant -els Nadal, els Mascaró, els Suasi i els Lliteres- per l’expropiació d’uns terrenys qualificats com a zona verda situats a la zona de la Torre Florida, molt a prop de l’Acadèmia Rafel Nadal.
La sentència, que es va comunicar dijous a les parts, rebutja el recurs de cassació que van presentar les famílies, a través de quatre mercantils de la seva propietat, contra la sentència dictada dia 31 de maig del 2016 pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), que estipulava en 4,5 milions d’euros la quantitat que el Consistori havia de pagar als propietaris, que en reclamaven 14,7, per l’expropiació dels terrenys.
En canvi, estima un altre recurs, presentat en sentit contrari per l’Ajuntament, i reconeix que l’expropiació s’ha de calcular d’acord amb el fet que els terrenys són rurals i no urbanitzables, com reclamaven les quatre famílies. La decisió, segons assenyalava ahir MÉS-Esquerra Manacor, en funció dels primers càlculs del Consistori -que s’hauran de concretar amb més detalls la propera setmana-, podria rebaixar fins a una quantitat propera als 500.000 euros el valor de l’expropiació. Aquesta quantitat és inferior als 1,8 milions que van invertir els quatre poderosos llinatges i queda molt lluny dels 14,7 que reclamaven. Fins i tot és sensiblement inferior als 4,5 que ja els havia reconegut el TSJIB en la sentència del 2016.
La decisió judicial és sumament important per al municipi perquè les pretensions de les quatre famílies en aquest i en un altre litigi similar per uns altres terrenys qualificats com a zona verda, i pels quals reclamen més de 40 milions d’euros, condicionaven l’ordenament urbanístic de la ciutat.
En aquest segon cas, que afecta la coneguda rotonda del Cilindre, que ocupa uns 12.700 m2, el TSJIB ja va rebaixar les milionàries pretensions dels propietaris a una quantitat propera als 140.000 euros, confirmant la valoració del jurat d’expropiació.
Gairebé una dècada de litigi
El conflicte es remunta a mitjan dècada passada, quan les quatre famílies van comprar una sèrie de descampats, qualificats com a zona verda, als afores de Manacor per un valor d’1,8 milions d’euros. L’any 2011 van reclamar al Consistori el dret a cobrar una indemnització per l’expropiació d’una part dels terrenys -cinc finques que ocupen uns 10.000 m2-, que van taxar en 17 milions d’euros. L’arquitecte municipal, en canvi, els va valorar en poc més de 82.565 euros -7,5 euros per metre quadrat- i el Jurat provincial, òrgan regulador de les expropiacions, va donar la raó a l’Ajuntament. Dos anys després, però, el mateix organisme va canviar de criteri i, en resposta a un recurs presentat pels propietaris, va estimar el valor dels solars en 14,7 milions d’euros, una xifra molt més propera a les aspiracions de les quatre famílies.
La causa es va elevar, immediatament, al TSJIB perquè l’Ajuntament considerava que el preu -1.500 euros el metre quadrat- era desmesurat per a una zona verda. En aquella mateixa època, a Manacor, no es pagaven més de 300 euros per metre quadrat per solars edificables. L’amenaça dels 14,7 milions, a més, suposava una autèntica llosa per als comptes municipals, que enguany, per exemple, han tingut un pressupost de 35 milions.
És a dir, les quatre famílies reclamaven una mica menys de la meitat del total que gasta el municipi en un any. Finalment, però, s’hauran de conformar amb una quantitat que no només no satisfà les expectatives especuladores sinó que ni tan sols cobrirà la meitat de la inversió que van realitzar en el seu moment.