EDUCACIÓ
Balears09/03/2017

Un miler de persones tornen a exigir la derogació de la LOMQE a Palma: "Som estudiants, no mercaderia"

Gairebé 17.000 alumnes han fet vaga, segons la Conselleria d'Educació

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

PalmaUna més. I, si el govern central no cedeix, no serà la darrera. Milers de persones han omplert aquest dijous els carrers de Palma per tornar a exigir la derogació de la LOMQE i que s'aturin les retallades en educació. Amb pancartes amb el lema de "Som estudiants, no mercaderia", la manifestació ha sortit a les 12 hores de la plaça del tub i s'ha dirigit a Delegació del Govern.

A les aules la vaga s'ha notat amb força. Gairebé 17.000 alumnes (42,8%) no han anat a classe. La gran majoria, de centres públics (14.912). Pel que fa al professorat, el seguiment ha estat menor: 541 docents s'han sumat a la protesta, tant de la concertada com la pública. És adir, el 3,3%. A Eivissa i Mallorca ha estat major que a Menorca.

Cargando
No hay anuncios

Gran xiulada davant Delegació del Govern contra les polítiques de Madrid.

Una de les exigències que la comunitat educativa cerca i reflecteix a través d'aquestes protestes és la necessitat de crear un pacte educatiu d'àmbit estatal. Ara bé, que no només sigui polític, sinó que també tingui en compte la societat. A Balears s'està treballant en el document d'Illes per un pacte, que pretén assentar les bases de l'educació a la comunitat. A Madrid, ha començat a treballar una subcomissió tècnica al Congrés, on s'esperen 80 compareixences en sis mesos de tots els actors socials i polítics. Després, s'elevaran al Ministeri d'Educació les conclusions i els punts de trobada. A continuació, el Congrés haurà d'aprovar "de manera àmplia" la llei. A finals de març, també, tots els consellers autonòmics compareixeran al Senat.

Cargando
No hay anuncios

Marcial Marín: "Si deroguen la LOMQE, es poden carregar el sistema educatiu espanyol"La protesta ha estat convocada a tot l'Estat i a tots els nivells d'ensenyament per la Plataforma Estatal per la Defensa de l'Escola Pública. A Palma, l'STEI, CCOO i UGT també hi han donat suport, així com diversos partits polítics. Qui s'ha desmarcat de la jornada de protesta ha estat l'Assemblea de Docents i la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPA).

"Ni un pas enrere, per l'educació: acció directa!" i "Avui hi ha vaga, l'educació no es paga" són alguns dels crits que s'han pogut sentir entre els manifestants. També s'han llegit algunes pancartes que deien "No tallis l'arbre de la saviesa, perquè som el seu fruit". En el manifest llegit davant Delegació del Govern, on hi ha hagut minuts de fortes xiulades i soroll contra les polítiques de Madrid, els estudiants han reclamat "una millora pressupostària de l'educació", han criticat "els privilegis a la religió catòlica" i han exigit una "educació pública en català, feminista i de qualitat".

Cargando
No hay anuncios

El secretari d'ensenyament públic de l'STEI, Cosme Orell, ha explicat que s'han afegit a la convocatòria perquè no s'ha d'oblidar que "la LOMQE continua plenament vigent", així com les seves "conseqüències derivades".

Cargando
No hay anuncios

Des d'UGT han criticar la "política de contradicció" del PP i CCOO ha advertit que l'actual llei "no deixa avançar amb les retallades patides". A l'àmbit balear, han celebrat l'avenç que va suposar la signatura de l'Acord Marc amb la Conselleria d'Educació, però continuen reivindicant la plena derogació de la LOMQE. Pels sindicats també ha estat crítica l'actuació del govern central de dur al Tribunal Constitucional la paralització de la llei que va votar el Congrés.