04/04/2015

Mantenir les emissions: quan voler és poder

Palma“IB3 ja va fer un esforç. IB3 en HD necessita uns mínims, de 10 megabytes, i ja els va reduir a 6 perquè hi cabés TV3. La possibilitat de posar-hi dos canals més implica que el nostre canal reduís la qualitat fins que no fos HD. Era tècnicament inviable, impossible. També hi havia la possibilitat dels múltiplexs insulars. Mallorca i Eivissa hi havien renunciat i recuperar les llicències és impossible”. Aquestes són les paraules amb les quals el director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antonio Mateos, va justificar, el divendres 27 de març, la desaparació de les emissions dels canals 3/24 i Súper 3/33 en la sortida de la darrera reunió del Fòrum pel Dividend Digital de la TDT a les Illes.

És la posició que ha mantingut el Govern de José Ramón Bauzá des que es va conèixer que el procés de reordenació de l’espai radioelèctric, que suposa la desaparició d’espai que ara ocupen les televisions per cedir-lo als serveis de telefonia mòbil per a quarta generació, provocaria l’eliminació d’un dels dos múltiplexs autonòmics i, per tant, la desaparició de les televisions de les Illes del Súper 3/33 i del 3/24. No és una decisió de l’Executiu reduir l’oferta televisiva en català, sinó una impossibilitat tècnica. Les dues alternatives plantejades per Mateos eren inviables.

Cargando
No hay anuncios

Aquest posicionament xoca amb els plantejaments defensats per l’Obra Cultural Balear (OCB), per l’oposició i per enginyers de telecomunicacions, els quals asseguren que sí que hi havia alternatives per mantenir l’emissió dels dos canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a les Illes.

Qüestió de voluntat

Cargando
No hay anuncios

L’OCB ha estat l’entitat que ha liderat la denúncia de la desaparició dels dos canals i ha plantejat una alternativa tècnica per tal de mantenir-ne les emissions. La proposta de l’entitat cultural era que IB3 passàs a emetre pels múltiplexs insulars i que l’espai alliberat al múltiplex autonòmic fos ocupat pel 33 i el 3/24.

“Actualment, en el múltiplex autonòmic hi emet IB3, IB3 HD, Canal 4, gràcies a l’acord que té amb Unedisa, i TV3”, explica un enginyer que treballa per Retevisión (empresa pertanyent a Abertis, la qual gestiona la majoria de repetidors de les Illes). “Està clar que l’opció que IB3 emeti pels múltiplexs insulars és factible -continua-; si volguessin, es podria fer”, va sentenciar.

Cargando
No hay anuncios

Tècnicament és possible. El problema al qual feia referència Mateos -que és impossible recuperar els múltiplexs insulars a Mallorca i Eivissa- no és compartit per l’oposició. El PSIB ha assenyalat que l’obstacle insalvable que presenta la direcció general no és tal, sinó que simplement “depèn de la voluntat de posar-se d’acord entre el Govern i el Consell Insular”.

La gestió dels múltiplexs insulars és competència del Govern, però la té cedida als consells, els quals són els que han realitzat el marc legislatiu per gestionar-los. En aquest sentit, els socialistes advoquen per tornar a engegar els múltiplexs insulars, una decisió que, en principi, no implicaria cap augment en el cost. “Només depèn de l’acord entre el Govern i el Consell”, diuen des de les files socialistes.

Cargando
No hay anuncios

“Baixar la qualitat de les emissions també seria una opció per mantenir els dos canals, però està clar que fer això es tirar-se terra a damunt”, apunta l’enginyer que treballa per Retevisión.

Compressió

Cargando
No hay anuncios

És una qüestió d’espai. Cada múltiplex té un ample de banda de 20 megabytes. Amb aquest espai, hi poden emetre quatre canals normals o dos d’HD. És a dir, un canal normal necessita entre 4 i 5 megabytes, i un en Alta Definició, 10. A més, cal recordar que hi ha una franja en el múltiplex destinada als serveis de valor afegit de la TDT (aquells serveis que en les campanyes publicitàries ens prometien una experiència televisiva totalment nova i interactiva quan s’instauràs la TDT).

Davant la nul·la utilització d’aquests serveis, també es podria alliberar i es passaria a tenir cinc canals (els múltiplexs tenen quatre canals i la franja destinada als serveis de valor afegit). Així, la compressió dels altres canals no seria tan accentuada i la qualitat de la imatge no se’n ressentiria tant.

Fa quatre dies que a les Illes Balears ja no es poden veure el canal 33 i el 3/24 perquè, segons el Govern, era impossible trobar una alternativa tècnica que ho permetés.

Què és un múltiplex?

Si ens atenim a la definició del diccionari, s’ha d’entendre que és aquell element “que permet la transmissió simultània, per un mateix circuit o canal, d’un nombre elevat de missatges, sense perdre la identitat de cadascun d’ells”. És a dir, el sistema que permet que per la mateixa via de transmissió es puguin veure diferents canals de televisió. Els múltiplexs disposen d’espai per transmetre quatre canals i d’una franja destinada als serveis de valor afegit. En el cas del múltiplex insular, el de la discòrdia, té un ample de banda de 20 megabytes, fet que permet l’emissió de quatre canals normals o de dos d’Alta Definició (HD). Cada un d’aquest canals ‘normals’ necessita entre 4 i 5 megues, els d’HD, 10.