Mariona Fuster: “No tenir feina incapacita moltíssim la persona”
El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears se suma a la commemoració del Dia mundial de la salut mental, que enguany reivindica la necessitat d'ocupabilitat d'aquest col·lectiu
PalmaCoincidint amb la commemoració del Dia mundial de la salut mental, que enguany té el lema 'Treballar sense màscares, ocupar sense barreres', el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) se suma a aquesta reivindicació perquè els empresaris rompin les barreres de l'ocupabilitat i les persones amb salut mental que accedeixen al món laboral puguin llevar-se “la màscara” amb què oculten qui són.
“Les persones amb trastorns mentals, més enllà de possibles crisis que puguin tenir en un moment donat, funcionen tan bé o més que qualsevol altra persona”, assegura Mariona Fuster, vocal de Psicologia Clínica del COPIB, qui recorda que hi ha persones amb un diagnòstic de trastorn mental greu que en el seu entorn laboral ho desconeixen.
Segons el COPIB, la taxa de desocupació d'aquest col·lectiu se situa per sobre del 80% en molts països. “No tenir feina incapacita moltíssim la persona”, subratlla Fuster. En aquest sentit, creu que s'han de promoure noves estratègies que permetin millorar l'ocupabilitat de les persones que pateixen un problema de salut mental com un instrument clau per afavorir-ne la integració, l'autonomia i el desenvolupament personal. Fuster considera que, a més d'afavorir la reinserció d'aquest col·lectiu, cal adaptar els llocs de feina a les seves necessitats. “Les persones se superen cada dia i són capaces de fer moltíssimes més coses de les que ens podríem imaginar. El tema és que els hem de deixar fer, els hem de deixar un espai. És veritat que s'han d'adaptar horaris, estructures, organització, però és un canvi mínim que afavoreix la persona i, socialment, el benefici és enorme”, hi afegeix.
“Falta molt de camí per fer”
“Necessitam informar i comunicar, hi ha molt estigma relacionat amb el trastorn mental”, reconeix Fuster. En aquest sentit, destaca la importància d'afavorir un canvi de mentalitat en tots els àmbits per erradicar la imatge social negativa que afecta aquestes persones i reclama més implicació de l'Administració, perquè impulsi canals que afavoreixin els empresaris que vulguin incorporar als seus negocis persones amb problemes de salut mental, oferint-los més assessorament, informació i suport en totes les fases d'incorporació laboral fins a completar la seva integració. “S'ha avançat; però, com sempre, en les àrees de salut mental s'ha invertit molt poc. Els avanços tenen més a veure amb propostes individuals que surten de les associacions que no pas polítiques socials que afavoreixin la reinserció. Falta molt de camí per fer”, assegura Fuster.
Algunes comunitats autònomes han implantat diferents experiències d'èxit d'integració laboral de persones amb trastorn mental, que ha permès crear una xarxa d'empreses socials que generen i mantenen feina estable per a aquest col·lectiu i que han demostrat la seva vàlua i les seves capacitats per integrar-se plenament en la societat. En el cas de les Balears, destaca la feina que fa la Fundació Deixalles per la inclusió sociolaboral d'aquestes persones. “En necessitam més”, conclou Fuster.