CORRUPCIÓ CONCURS SON ESPASES

Matas revelà a promotors on seria l’hospital un any abans

Assistents a un sopar a Madrid el 2002 compraren solars devora Son Espases

Jaume Perelló
21/08/2014
3 min

BarcelonaL’abril de 2002, aprofitant un partit de Lliga de Campions entre el Madrid i el Bayern, s’organitzà un sopar al restaurant Sacha de Madrid amb nodrida representació de promotors i polítics del Partit Popular. Segons una declaració secreta que figura a les actuacions prèvies que du a terme el grup de delinqüència econòmica de la Policia, un participant d’aquella trobada explica els detalls de com “Jaume Matas va afirmar que la zona on es construiria l’hospital seria Son Espases”. Aquesta informació la va donar el aleshores president més d’un any abans d’anunciar públicament la ubicació, l’any 2003, quan ja era president del Govern.

És molt possible que per aquest motiu, es produïssin les sospitoses compres de solars als voltants de la finca de Son Espases. Al sopar hi havia Mateu Sastre d’Ibercon, que va adquirir la finca de la Real, i David Grande, fill de Vicente Grande, qui va comprar una finca també a les proximitats. El promotor Fausto Ferrero, segons el relat que figura a les declaracions de la Policia, va comprar Son Coll, i Tolo Cursach Son Cabrer, si bé cap d’aquestes dues persones figura entre la llista de participants al sopar. Segons la declaració, el testimoni també va tenir coneixement que Rustic va adquirir Son Espases.

Compres de solars

Bona part d’aquestes operacions de compra de solars es feren, curiosament, abans de l’anunci de Matas. Fins i tot una es va formalitzar només 12 dies abans que ho fes públic.

Al restaurant Sacha també hi soparen aquell dia Joan Bauzá, aleshores regidor de l’Ajuntament de Palma, Rafael Vidal, en aquell moment responsable d’Urbanisme a Cort, Joan Antoni Ramonell, el metge Bartolomé Beltrán, un constructor sense identificar i el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Madrid Rafael Sastre.

Segons explicà el testimoni als investigadors, la factura la va pagar el metge i expresident del Mallorca Bartolomé Beltrán.

635 milions, en principi

Aquest testimoni és un dels molts que ja acumula la Fiscalia Anticorrupció després de mesos de prendre declaracions a persones que participaren del procés de gestació i adjudicació de l’obra púbica més important feta a Balears, amb un import inicial de 635 milions d’euros, i amb un sobrecost que a dia d’avui encara no es coneix al detall, ja que depèn de qui en faci la valoració i el que es contempli, tenint en compte que l’adjudicatària explotarà el recinte durant 30 anys.

El relat de l’exconsellera de Salut, que avui dia exerceix com a advocada i que no té cap relació amb la política, es completa amb la compareixença de l’exregidor de l’Ajuntament de Palma Javier Rodrigo de Santos, com també amb la del llavors director- gerent de l’Institut públic de Salut de Balears (IB-Salut), Sergio Bertrán. Ambdós haurien admès les instruccions de Matas, i l’existència d’un sobre que es va fer arribar fins a la mesa de contractació.

Javier Rodrigo de Santos va ser interrogat a Madrid, i es desconeix el contingut exacte de les seves aportacions, que sense dubte seran claus per esbrinar el grau de manipulació del concurs i la gravetat del fet. Cal recordar que l’exregidor va tenir un enfrontament personal amb Jaume Matas amb motiu de la tramitació del polèmic hospital.

L’obra va ser adjudicada el desembre de 2006 després que el Govern hagués d’encarregar informes complementaris al Consell Consultiu, i aquest, en una altra situació més que sorprenent, tenint en compte que el concurs ja estava convocat i els plecs de prescripcions tècniques i econòmiques aprovats, va recomanar que se sol·licitàs la col·laboració dels col·legis professionals d’economistes i d’enginyers, i així es va fer.

Tot un canvi d’itinerari i de procediment que no s’havia previst al principi del concurs, i que va ser modificat a mesura que es complicava la situació.

stats