Balears17/03/2015

Matas s'enfronta a penes que poden arribar als 15 anys pel cas de l'òpera

Castro inicia el tràmit per dur a judici Matas pel pagament d'1,2 milions públics per dues maquetes del projecte frustrat de l'òpera i un cd que no apareix

Antònia Artigues
i Antònia Artigues

PALMAEl darrer deliri de grandesa de l'expresident Jaume Matas, el projecte de l'òpera al moll Vell de Palma, ens costà 1,2 milions d'euros, als ciutadans de les Illes: un milió pel projecte de l'arquitecte Santiago Calatrava; 60.000 euros per la maqueta de la transformació de la badia de Palma; 80.000 euros per la maqueta de l'òpera i 80.000 euros per un vídeo explicatiu del projecte. Finalment, el projecte ni es presentà, perquè ho prohibí la junta electoral, ja que faltaven pocs dies per a les eleccions de maig de 2007. A Jaume Matas li pot costar fins a 15 anys de presó, les penes màximes dels delictes pels quals el jutge José Castro el vol dur a judici per aquest cas: prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, continuat de frau a l'administració i de falsedat documental.

I què n'hem tret, els ciutadans, d'aquests 1,2 milions abonats a Calatrava? El jutge José Castro, en la interlocutòria que ha dictat aquest dilluns i per la qual prepara enviar Matas de nou a la banqueta dels acusats amb l'amenaça de penes que poden arribar a sumar 15 anys de presó, ho diu clar: "L'únic que tenim són dos discos compactes sobre el projecte i una maqueta", la qual, segons les clàusules del contracte que va inspirar Matas, pertany a Santiago Calatrava, de manera que ni tan sols tenim la caríssima maqueta i Calatrava podria tornar a posar-la a la venda en qualsevol lloc del món. De fet, la maqueta de l'òpera ja és en mans de Calatrava i l'altra 'dorm' en un magatzem a Son Castelló.

Cargando
No hay anuncios

Cita caríssima a Roma

Aquest és l'escandalós resultat del cas òpera, amb Jaume Matas com a únic imputat però amb altres protagonistes que de cap manera en surten gaire ben parats, com ara el llavors conseller d'Educació, Francesc Fiol, que finalment fou desimputat, i alguns càrrecs i funcionaris que contribuïren a vestir de legalitat un procediment administratiu que el jutge Castro considera que es va tirar endavant burlant la legalitat, amb reunions d'urgència a deshora i en les quals algú se sentí pressionat a informar a favor de la contractació directa de Calatrava. Tot això perquè s'havia de dir que Calatrava era l'únic que podia dur a terme el projecte. Cal dir que aquests informes cuinats foren molt posteriors, més d'un any després, a una reunió a Roma de Matas mateix amb Caltrava en la qual tot es va fermar. I un detall per afegir més llenya al foc: per aquesta cita a Roma (el març de 2006) amb l'arquitecte Calatrava, Matas gastà, amb càrrec a l'erari públic, 5.124 euros. Es veu que Matas necessità un cotxe amb xofer (per menys de 24 hores) que costà 1.300 euros, i també dormir en un hotel amb un preu de 945 euros la nit.

Cargando
No hay anuncios

El relat del jutge Castro, en la interlocutòria per la qual dóna per acabada la instrucció del cas, revela també que s'encarregà a l'empresa que contractà Matas en deixar de ser president fer l'informe sobre la contractació directa de Calatrava. I que aquest informe no fou concloent, però costà prop d'11.600 euros, malgrat que, segons Castro, s'hauria pogut obtenir gratuïtament amb una simple consulta a la Junta Consultiva de Contractació Administrativa, que ja informà en contra en un cas similar d'Irun. Tot gratuïtament.

Les maquetes arribaren devers dia 2 de maig de 2007. Una d'elles, la de la badia de Palma, va quedar muntada al despatx de Matas, i l'altra, la grossa, ni tan sols es va desembalar i va ser duita a un magatzem a Santa Maria del Camí. De la resta (el projecte d'un milió d'euros), ni el gerent de l'Ibisec (entitat contractant), Andreu Obrador, ni el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, "han sabut o no han volgut dir quina persona fou l'encarregada de la recepció". Castro retreu que fins ara no ha aparegut el cd amb el projecte i també que Fiol i Obrador digueren que havien vist el cd, però "que no l'havien reproduït". Així mateix, mostra sorpresa perquè la segona maqueta ni fou desembalada per Matas, com ell mateix va admetre.

Cargando
No hay anuncios

Ni es va desembalar la maqueta

El jutge troba que no s'entén que Matas, tot i que s'hagués suspès la presentació del projecte, no tingués gens d'interès a veure'n la maqueta, ja pagada. "Costa assumir que, considerant-se tan fervent admirador de l'obra de Calatrava, no hagués sucumbit a la temptació d'apreciar directament la maqueta.... temptació que hauria de ser obligació perquè se'n pagaren 60.000 euros".

Cargando
No hay anuncios

I encara hi ha més. Set dies després de la formalització del contracte, Calatrava va presentar les factures i foren abonades. Les factures es pagaren sense IVA, que posteriorment fou abonat per l'Ibisec mateix amb càrrec als fons públics, fins a 165.517 euros.

Per concloure un relat que causa indignació a cada línia, el jutge Castro recorda, en parlar dels motius de per què la junta electoral aturà l'acte de presentació del projecte, que Matas havia encarregat el març de 2007 a un jurista (de qui en deixar de ser president Matas rebé determinades sumes per suposats serveis) un estudi sobre els límits dels poders públics en una campanya institucional... i Castro conclou que "de poc li va servir", perquè ni tan sols va entendre que l'acte de presentació de la maqueta seria il·legal. Els ciutadans de Balears pagarem 12.000 euros per aquest estudi.

Cargando
No hay anuncios

Actualment a la presó complint una pena per tràfic d'influències, Matas va veient com li comencen a caure els casos greus. Primer fou el cas Nóos, pel qual ja ha estat acusat formalment de delictes que sumen penes d'onze anys de presó. Ara arriba el cas de l'òpera. El jutge n'ha donat per conclosa la instrucció i dóna deu dies per a la presentació dels escrits d'acusació. I llavors, en funció d'aquests, decretarà l'obertura de judici oral.