Matas ni hi sent ni parla en una esperpèntica compareixença

Per videoconferència des de la presó, apareix amb una bena al cap i la missera d’intèrpret

L’EXPRESIDENT, EMBENAT 
 Matas, amb el cap embenat, comparegué des de la presó amb la seva missera.
Quim Torres
20/02/2015
4 min

PalmaEn una esperpèntica compareixença per videoconferència des de la presó de Segòvia, on compleix condemna, l’expresident del Govern Jaume Matas (PP) es va negar ahir a respondre les preguntes dels diputats de la comissió d’investigació de Son Espases. Al·legà que seguia la recomanació de la seva advocada, Pilar López Pavón, i que ho feia també per “raons físiques evidents”, amb referència als problemes d’oïda que darrerament l’han obligat a passar pel quiròfan.

Mira el vídeo sencer de la compareixença de Matas:

Eren les cinc de l’horabaixa quan Matas apareixia a un televisor amb una bena al cap que li tapava les orelles i assistit per la seva advocada, que, asseguda al seu costat, li feia les funcions d’intèrpret o d’altaveu i li repetia en veu alta o li escrivia en un paper tot allò que anaven dient des del Parlament els membres de la comissió.

Abans que començassin les preguntes, Matas -o, més ben dit, la seva advocada- demanà la paraula per advertir que no en contestaria cap. Tot i això, els diputats de l’oposició Toni Diéguez (PSIB) i Fina Santiago (MÉS) optaren per demanar-li igualment tot allò que consideraven que havien d’explicar. Les preguntes eren repetides per l’advocada de l’expresident perquè aquest les pogués sentir en una sala del penal de Segòvia i Matas repetia també cada vegada que no contestaria per allò mateix que havia dit al principi de la declaració.

Una bena aparatosa

La imatge del televisor que hi havia a la Sala Verda del Parlament mostrava en un primer pla picat l’expresident, amb una aparatosa bena al cap, ulleres i bufanda, i la seva advocada fent esforços perquè aquest entengués tot allò que li demanaven. Matas, que es dirigia en català al Parlament i en castellà a la seva missera, mostrava dificultats d’expressió que podrien ser atribuïdes a la sordesa.

La resposta sempre era la mateixa: “Reiter allò que he dit al principi”. Només en una ocasió va canviar la contestació. Fou després que el socialista Toni Diéguez l’advertís que si no hi havia una causa oberta, un suport processal, el dret a no declarar es convertia en una negativa a col·laborar amb la comissió.

Imputat per Fiscalia

Arran d’això, Matas digué que no contestava perquè ja havia anat a declarar l’estiu passat “com a imputat” davant el fiscal anticorrupció Pedro Horrach per una causa relacionada amb les preguntes que li feien, l’adjudicació de Son Espases i el suposat finançament irregular de la seu del PP balear. “Hi ha diligències obertes” per la Fiscalia, va dir per justificar l’absència de respostes sobre aquestes qüestions. I la seva advocada, Pilar Gómez Pavón, aclarí que “va declarar com a imputat i amb assistència lletrada”.

Malgrat la manca de respostes de Matas, els diputats de l’oposició li demanaren si va cobrar comissions per Son Espases, si va pressionar qui aleshores era consellera de Salut, Aina Castillo, perquè s’elegís el solar de Son Espases o s’adjudicàs a una empresa determinada, si va sopar amb constructors o si es va trobar amb el president d’ACS, Florentino Pérez. Fins i tot Diéguez li demanà si el seu mitjà de vida era una comissió que hauria cobrat per Son Espases o si amb els doblers d’una comissió de Son Espases es va fer contractar per la consultora Price Whiterhouse i els blanquejà. Res no va merèixer resposta.

Proclama de Santiago

La diputada de MÉS, Fina Santiago, li va demanar, després de no contestar-li res, per què creia ell que era a la presó o per què té dues condemnes i 15 processos oberts per corrupció i, davant l’absència de respostes, Santiago optà per llançar una proclama i acusar l’expresident i el seu govern de ser “el paradigma de la corrupció”. “Vostè és un polític que no es pot repetir” perquè “ha fet que molts ciutadans reneguin de la política. Vostè i el seu govern són el paradigma de la corrupció, una màfia que no es pot repetir”, va recalcar. L’advertí que tenia una oportunitat de respondre davant la Comunitat que va presidir i, com que no ho feia, sentencià: “Senyor Matas, sap què? Faci’s justícia”, en una al·lusió al “faci’s” que repetia Matas per tal de defensar que ell no era qui materialitzava els seus projectes polítics quan era president del Govern balear.

El representant del PP, Carlos Veramendi, es limità a lamentar que l’expresident, que també ho fou del seu partit, no hagués volgut contestar a les preguntes dels diputats.

Un càmera s’acuba

La compareixença, la tercera per videoconferència després de les que protagonitzaren l’extresorer del PP Luis Bárcenas i l’expresident del grup ACS i del Reial Madrid Florentino Pérez, encara va assolir un to més rocambolesc quan es va haver d’aturar durant uns minuts perquè es va acubar un dels homes que controlaven les càmeres que treballaven per al Parlament per tal que Matas pogués veure els diputats que li feien les preguntes.

Després de les compareixences de Matas i Nadal, també per videoconferència, la comissió tanca aquesta fase i obre la de la redacció de conclusions.

stats