Matutes vol obrir una nova pedrera en un paratge protegit d’Eivissa

El grup GEN-GOB denuncia que la família Matutes, a través de la seva empresa Can Escandell SL, vol adequar i restaurar “una gravera fantasma” en un terreny declarat ANEI i LIC

El GEN-GOB situa la cantera a la Serra de sa Granada
Armando Tur
14/02/2017
2 min

EivissaEl Grup d’Empreses Matutes, a través de la seva societat Can Escandell SL –de la qual forma part amb la participació de MAB, una de les concessionàries de les autovies–, vol obrir una nova pedrera en uns terrenys del municipi de Sant Antoni de Portmany que el Govern balear cataloga com a Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) i com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC). Així ho han explicat els ecologistes del grup GEN-GOB, que a més afegeixen que l’avaluació ambiental que s’exposa al públic descriu la zona com “un dels paratges naturals millor conservats de l’illa”.

Així mateix, denuncien que s’estigui tramitant amb el títol 'Adequació del Pla d’explotació i Pla de restauració de la pedrera s’Esparta', que es refereix a uns terrenys forestals “on no existeix cap pedrera”, segons indica el Pla de pedreres de les Illes Balears de l’any 1999, però que va “aparèixer misteriosament” a la Llei 10/2014 d’ordenació minera de les Illes Balears, aprovada “per facilitar l’obertura de noves graveres”. “Això fa sospitar que s’ha pogut facilitar documentació falsa a l’administració competent, fent passar aquesta explotació com a pertanyent a la mateixa de la pedrera de Can Canyes”, expliquen des del GEN-GOB.

El GEN-GOB va més enllà en les seves acusacions i assegura que “fa anys s'hi va fer una excavació” d’unes 0,7 hectàrees per “simular l’existència d’una pedrera a la zona”. El projecte presentat afectaria unes 10 hectàrees, i l’extracció prevista supera els tres milions de metres cúbics d’àrids. Diuen els ecologistes que aquesta llei s’està tramitant “perquè el Govern balear actual no ha modificat una línia del text aprovat per l’Executiu anterior”.

El grup ecologista vincula aquesta nova obertura directament amb la intenció del Consell Insular d’Eivissa de començar les obres de desdoblament del primer tram de la carretera de Santa Eulària, conegut com a tram de Ca na Negreta. “El 2005 ja es varen denunciar les maniobres existents per posar en marxa una nova explotació d’àrids que aniria vinculada a la construcció de les autovies”, diuen els ecologistes en referència a la gravera de ses Canyes, que va subministrar bona part dels àrids a les obres “i sembla que els terrenys on planifiquen la nova pedrera”.

Per tot això, el GEN-GOB entén que “permetre l’explotació d’aquesta pedrera suposaria una il·legalitat”, i a més criden a “la responsabilitat de les institucions” per “impedir aquest tipus de maniobres”, que suposarien “la pèrdua irreparable de la serra de sa Granada”.

stats