La mediació, una eina de comunicació imprescindible per a les persones sordcegues

Enguany fa una dècada que la Fundació ONCE ofereix aquest servei a les Balears, que actualment beneficia vuit ciutadans

Una persona amb sordceguesa amb la seva mediadora
Ara Balears
09/10/2017
3 min

PalmaLa Fundació ONCE d'Atenció a Persones amb Sordceguesa (FOAPS) celebra enguany una dècada de dedicació a la millora de la qualitat de vida de les persones amb sordceguesa a les Illes Balears i a l'Estat. Per donar cobertura a les necessitats d'aquestes persones, la FOAPS disposa, actualment, de dos mediadors a Palma i un a Eivissa que atenen en total vuit persones (cinc a Mallorca i tres a Eivissa).

Amb el lema 'Coge mi mano', la FOAPS està duent a terme arreu de l'Estat actes per celebrar la tasca que desenvolupa i donar a conèixer a la societat la realitat d'aquestes persones. Aquest dilluns s'ha duit a terme un acte a la seu de l'ONCE a Mallorca en què ha participat, entre d'altres, la presidenta del Govern, Francina Armengol, qui ha destacat la tasca de la FOAPS “perquè de la seva dedicació depèn, en primer terme, el coratge amb el qual superen les persones sordcegues cada dia els entrebancs que els posa la vida”. Una tasca, ha recordat, “en què hem de treballar plegats per eliminar les barreres que ens allunyen”.

En aquest sentit, Armengol ha recordat l'ampli consens que va tenir la recent aprovació de la Llei d’accessibilitat universal i ha avançat que s'està treballant en un servei específic per a persones amb sordceguesa, mitjançant un protocol establert entre la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació i l’ONCE.

D'altra banda, Francisco González, persona amb sordceguesa d'Eivissa, ha explicat en primera persona la seva experiència en el dia a dia de la mà de la seva mediadora Kusiy Volt.

Representants de l'ONCE i la FOAPS amb la presidenta Francina Armengol

Més d'11.000 hores d'atenció

Entre les activitats de la FOAPS destaca la mediació socioeducativa que es realitza amb mediadors personals per promoure i donar suport a la comunicació de la persona amb sordceguesa, amb l'objectiu de permetre que pugui establir i mantenir un domini màxim sobre el seu entorn, i la informació i la divulgació d'aquesta discapacitat i de les necessitats que tenen aquestes persones.

Al llarg d'aquests deu anys la FOAPS ha dedicat un total d'11.754 hores de mediació a les Balears, 1.892 de les quals corresponen a l'any 2016. De les vuit persones ateses en l'actualitat, tres són menors i cinc són adults i se'ls atén en programes de comunicació a centres de dia i en tallers ocupacionals així com en educació especial i d'adults.

En aquests deu anys, la Fundació ONCE d'Atenció a Persones amb Sordceguesa ha destinat 187.064 euros a recursos a les Illes i ha rebut una aportació econòmica de 10.046 euros per part de l'Administració pública balear.

Evitar l'aïllament

La sordceguesa és una discapacitat que resulta de la combinació de dues deficiències sensorials (visual i auditiva) que provoca problemes de comunicació únics i necessitats especials derivades de la dificultat per percebre de manera global, conèixer i, per tant, interessar-se i relacionar-se amb l'entorn.

El lema de la campanya 'Coge mi mano' té a veure amb les necessitats de comunicació d'aquestes persones que reben principalment la informació a través de les seves mans, mitjançant diferents sistemes. Algunes d'aquestes persones es comuniquen amb llengua de signes enlaire, si tenen alguna resta visual, o recolzada en el tacte, és a dir signant a les mans de l'altra persona, si tenen poca visió o gens. També es comuniquen mitjançant sistemes alfabètics, més fàcils d'aprendre, com el dactilològic o l'escriptura en majúscules sobre el palmell de la mà. D'altra banda, la tecnologia ha avançat molt i cada vegada són més les persones amb sordceguesa que utilitzen ordinadors i mòbils accessibles per comunicar-se.

stats