La meitat de salari per fer la mateixa feina
Les condicions laborals dels treballadors es veuen amenaçades per les externalitzacions
PalmaLes precàries condicions laborals de les cambreres de pis (amb els famosos dos euros per habitació), del personal que treballa en empreses de telemàrqueting o de les persones que fan feina en altres sectors fortament externalitzats fa temps que són notícia per la necessitat de posar-hi fi.
El fet que un servei estigui externalitzat i s’adjudiqui a una empresa multiservei provoca que, en molts de casos, aquests treballadors es trobin en la situació de fer la mateixa feina per la meitat de sou perquè les seves condicions laborals deixen de regir-se pel conveni col·lectiu sectorial i passen a dependre del conveni específic de les multiserveis.
De fet, aquesta diferència de salaris és literal: segons el darrer conveni d’hoteleria de les Illes, les cambreres de pis cobren entre 1.294 i 1.254 euros mensuals. En canvi, aquelles que depenen del conveni d’empreses multiserveis en cobren 651.
A les Balears, més de 29.000 persones (un 5% dels treballadors registrats a l’Enquesta de Població Activa del tercer trimestre d’enguany) es dediquen a la neteja d’oficines, hotels i altres establiments similars, i 9.175 són empleats d’agències de viatges, telefonistes i recepcionistes del sector hoteler, sectors especialment externalitzats que veuen perillar les seves condicions laborals amb cada subrogació.
Subrogacions
“A moltes empreses els surt a compte acomiadar treballadors per no haver de complir amb el seu conveni i contractar-ne de nous segons les seves condicions”, explica el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, qui aquesta setmana va viatjar a Madrid per defensar la proposició de modificació de l’Estatut dels Treballadors que va presentar el PSOE en aquest sentit.
“La modificació passa per afegir dos paràgrafs a l’article 42 per exigir que, si aquestes empreses volen competir, ho facin amb el mateix salari”, afirma, “perquè, si no, el que se cerca és la devaluació a la baixa dels salaris”.
Les externalitzacions no suposen només reduccions salarials, ja que també allunyen els treballadors de les empreses on fan feina i així, assegura el conseller, “es dessindicalitzen”. A més, les plantilles de les multiserveis solen tenir molta rotació i, en els casos de la neteja dels hotels, es tracta de personal majoritàriament femení, fet que explica després fenòmens com la feminització de la pobresa per males condicions laborals, com la temporalitat (que després es manifesten en unes també males condicions en la desocupació).
Després de l’admissió a tràmit de la proposta aquesta setmana per part del Congrés, a la modificació li queda encara un llarg camí per recórrer, però Negueruela diu que es tracta d’“una passa per començar a cercar un estatut que recuperi drets laborals” i que vagi reduint els efectes de la darrera reforma laboral.