PRODUCTE LOCAL

Melicotó, el disseny més nostrat, més a prop

Els dissenyadors i il·lustradors s’amplien obrint la seva primera botiga als Geranis de Palma

Melicotó,
 El disseny més nostrat, més a prop
Margalida Mateu
08/12/2017
3 min

PalmaPer què no estampar frases de la cultura popular en camisetes o xapes? Aquesta fou la premissa que va fer engegar fa cinc anys un nou concepte de disseny als tres joves il·lustradors de Melicotó. Ara la marca s’apropa al públic i obre la seva primera botiga al carrer, la podeu trobar al centre comercial dels Geranis de Palma.

Els tres socis dissenyadors, Robert Campillo, Javi Torrado i Jaume Vich, tenen un estil propi que fa de la marca Melicotó una de les més nostrades del disseny mallorquí. A més, omplen un nínxol de mercat que no existia. “Els missatges positius en tasses, camisetes o llibretes en castellà o anglès estan molt explotats. Nosaltres agafam les frases i les expressions de la cultura popular per a un públic d’aquí, no ens interessa adreçar-nos a un target estranger”, relata Jaume Vich. “És una competència en la qual no volem entrar, hi ha superpotències que ja ho fan i sobretot xinesos i, com que no aposten per un objectiu més local, hem agafat aquest marge i l’hem aprofitat”, hi afegeix el dissenyador. “Les frases que utilitzam ens fan gràcia, perquè les hem sentides tota la vida. Amb una volta i amb un poc d’enginy, elaboram un producte local”, expliquen.

Ara, decideixen obrir establiment propi “per ser més accessibles a la gent”. “De vegades ens trobàvem que, tot i que anàvem a fires i veníem a botigues concretes o a través d’internet, hi havia dificultats per arribar a la gent o perquè poguessin trobar el nostre producte d’una manera molt fàcil”. Així que decidiren obrir aquest nou taller i botiga. Els empresaris volien instal·lar-se en una zona cèntrica de Palma, però “els lloguers estan desorbitats i els traspassos encara més, els Geranis va ser l’únic lloc on trobàrem bons preus”.

“Els Geranis, les galeries Velázquez o les galeries de la plaça Major de Palma són llocs maleïts i en decadència, però els Geranis tenen un punt a favor, ja no mirant-ho com un concepte de galeries comercials, que, crec, ha passat de moda, ha quedat desfasat, sinó com un espai privat on es poden fer activitats, que té moltes possibilitats amb la bona entesa entre els comerciants veïns”, relata Vich. “Això també ens interessa a l’hora de dinamitzar, per donar vida a la zona, i pel centre comercial dels Geranis passa molta gent mallorquina, que ho tenen com un referent comercial i un bon lloc de Palma”, hi afegeix el dissenyador. L’espai està estructurat en tres plantes. A baix hi ha el magatzem, a peu de carrer es troba la botiga de cara al públic i a dalt tenen l’estudi de disseny. “És un lloc que ens ha donat la possibilitat d’existir. Al carrer de Sant Miquel ens seria impossible, ens demanaven traspassos de 30.000 euros botigues que havien estat molt mal manades”, recalca Javi Torrado.

Un aspecte curiós de la zona comercial és que els Geranis s’estan especialitzant en artesania. “Molts dels comerços tenen els seus propis tallers i botiga al centre, n’hi ha de la pell, de sabates, una ganiveteria, etc. El preu no ha variat i, a més, hi ha comerços que hi són des de fa molts anys”, com les mítiques llibreries Jaume de Montsó, Món de Llibres i Embat o la bomboneria Anios; l’herboristeria Murta; Nataly, de moda per a infants; la cafeteria T’estim i Sa gavina blanca i la merceria Corona, entre d’altres.

Per donar un altre aire a molts dels comerços que estan tancats als Geranis, els de Melicotó just en arribar-hi han pintat algunes de les barreres il·lustrant-hi alguns dels símbols més característics de la marca, com ara el Drac de na Coca, o els lemes ‘Estima Mallorca’ o ‘Orgull llonguet’. “És una inversió que hem fet per decorar la zona”, conclou Vich.

Jaume Vich en caparrot

El dia del seu 33è aniversari, el passat 30 de novembre, Jaume Vich es trobava ben tranquil a casa seva del barri del Camp d’en Serralta de Palma quan una batucada s’hi acostà amb la sorpresa que hi havia un caparrot de Jaume Vich. El seu homònim caparrotari va ser regalat per l’associació Orgull Llonguet per la tasca que ha fet Vich de dinamització de la Ciutat.

stats