Merkerland, ciutat de persones refugiades, s'instal·la a la UIB
El campus universitari i el Centre Flassaders a Palma acullen una mostra, amb performança i exposició fotogràfica, que gira al voltant la crisi dels refugiats
PalmaEl campus de la Universitat de les Illes Balears i el Centre Flassaders acullen, des d'aquest dimarts i fins al 29 d'octubre, un camp de refugiats fictici muntat pel Nou Circ Social, que realitzarà performances, una actuació de teatre de màscares i xerrades per conscienciar els visitants i els espectadors sobre els problemes de les persones que es veuen obligades a desplaçar-se des del seu país. Un problema actual que ha provocat la pitjor crisi humanitària del món en la darrera època.
L'activitat, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Palma, s'inicia aquest dimarts al campus universitari, a la zona de vianants, i durarà fins dimarts que ve. El 27 i el 28 d'octubre es traslladarà al Centre Flassaders.
Recórrer a les arts escèniques per mostrar una realitat molt crua
La recreació del camp de refugiats es complementa amb una performança en la qual tres actors interpreten tres soldats que donen la benvinguda als refugiats –els espectadors– que arriben a Merkerland. Alhora es convertirà en un espectacle en què els refugiats hauran de passar unes proves perquè finalment puguin obrir-se "les portes a la democràcia".
El diàleg teatral dels actors arriba a ser còmic a l'inici, tant per la seva interpretació de pallasso com pel guió. Però la realitat que veiem diàriament sobre la crisi dels refugiats farà que l'espectador comenci a tenir un neguit agredolç i, per un moment, podrà sentir l'angoixa que pateixen els milers de persones desplaçades.
Exposició fotogràfica i testimonis de refugiats
Després de traspassar les fronteres i d'entrar a Merkerland, es podrà observar l'exposició interactiva 'El pas dels sense nom', del fotògraf Xavié Ferré, que va viatjar de manera independent a camps de la frontera entre Turquia i Síria, on es va trobar amb moltes històries i amb les realitats de les persones refugiades.
A més, la mostra fotogràfica comptarà amb la presència de persones refugiades acollides al nostre país, per tal d'apropar-nos els seus testimonis. Moltes d'elles varen sofrir la travessia pel Mediterrani, des de les costes turques fins arribar a Grècia.
Els espectacles i l'exposició se celebraran cada dia a partir de les 18.00 h i cada sessió tindrà capacitat per a 40 participants, de manera que caldrà inscriure-s'hi mitjançant un correu a l'adreça ocds3@uib.es.