Més de 3.000 persones a la manifestació pel Dia de la dona a Palma
La marxa reivindica les feines de cura com a tasca clau per a la sostenibilitat de la vida i l'economia
PalmaMés de 3.000 persones s'han manifestat aquest dimecres pels carrers del centre de Palma en una marxa convocada pel Moviment Feminista de Mallorca amb motiu del Dia internacional de la dona. Com a reivindicació principal, les associacions convocants exigien el reconeixement del paper essencial que tenen les feines de cura (tant d'infants com de persones grans i dependents) per al manteniment de l'economia i de la vida en general.
A través del manifest que s'ha llegit en acabar la manifestació, les entitats convocants han reclamat una "autonomia real" per a les dones que vagi més enllà d'aquella que pot oferir el mercat laboral, han exigit millores en drets socials i l'eliminació de la discriminació salarial, però sobretot han demanat que "la sostenibilitat de la vida es posi al centre" per entendre que "parlar de feina és parlar d'heteropatriarcat, de feina no remunerada i d'espais invisibles de l'economia que ens afecten com a dones".
La manifestació, que ha començat a la plaça de la Porta Pintada i ha acabat a la plaça de Santa Eulàlia, ha tingut l'assistència de diversos membres del Govern balear, del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Palma de pràcticament tots els partits, a més de, per exemple, la cònsol del Marroc, Hanane Saadi, i representants d'organitzacions de la societat civil. "Sense les dones no hi ha revolució", "Visca, visca, visca la lluita feminista", "Si en toquen una, ens toquen a totes" i "No són fets aïllats, és el patriarcat" han estat algunes de les consignes més sentides durant la marxa.
Tant durant com després de la lectura del manifest per part de portaveus de l'associació Ben Amics i del col·lectiu feminista Geneta, s'ha projectat un vídeo a la plaça de Santa Eulàlia amb què es donava suport a l'aturada internacional de dones convocada a més de 30 països, que reclamava una major atenció sobre el paper de les dones a la societat i al món laboral amb una idea clara:"Si les dones no importam, produïu sense nosaltres".
Segons un estudi d'UGT sobre la bretxa salarial, a l'estat espanyol les dones treballen "gratuïtament" a partir del 7 de novembre. És a dir, els homes cobren, de mitjana, l'equivalent a un mes i tres setmanes més de sou que les dones per un any de feina.