POLÍTICA LINGÜÍSTICA
Balears02/09/2017

No hi ha acord per regular els coneixements del català a Salut

La consellera Gómez dona llargues mentre continua eximint del requisit de llengua metges i infermeres

Margalida Mateu
i Margalida Mateu

PalmaNo hi ha acord. La Conselleria de Salut no ha fet cap passa per tal de ratificar la resolució en la qual s’eximeix del català metges i infermeres, tal com es va comprometre a modificar aquesta setmana. En aquest sentit, les negociacions amb el soci de Govern MÉS per Mallorca “estan aturades”. Així ho destaca en aquest diari la diputada Bel Busquets, que no sap quan podran tornar a reunir-se amb la consellera de Salut, Patricia Gómez, o el seu equip per tal que reconsiderin la resolució.

Recordem que dimarts 29 d’agost es publicava al BOIB la resolució per la qual s’eximia metges i infermeres dels coneixements de català en els procediments de selecció, provisió i mobilitat de personal estatutari fix i temporal (interí, eventual i substitut) del Servei de Salut. Concretament, s’eximeix el personal del subgrup A, en què el requisit sigui la llicenciatura en Medicina, Farmàcia i Odontologia, i totes les categories de personal el requisit de les quals sigui el títol universitari de grau o diplomatura d’Infermeria. Des de l’IB-Salut assenyalaven que l’únic motiu pel qual es dispensa de l’exigibilitat del català determinades categories amb vista a les properes oposicions és la “manca de professionals”, i recordaven que es tracta d’una “moratòria de dos anys” per acreditar el nivell de català que els correspongui segons la categoria professional. No oblidem que la Llei 4/2016 ja va fer una moratòria al personal de sanitat fins dia 1 de juny del 2017.

Cargando
No hay anuncios

Confusió

Segons la diputada de MÉS per Mallorca Bel Busquets, les informacions aparegudes aquests dies entorn de l’exigència de català al personal sanitari han pogut crear confusió a l’opinió pública. “Des de MÉS volem deixar ben clar que cap servei mèdic quedarà desatès per qüestions lingüístiques”, va assenyalar la diputada a l’ARA Balears. Ara bé, el que reivindica l’agrupació política és que “la resolució fa esment a les places d’oposició de metges i infermeres, és a dir, a personal que opta a ser fix de la Comunitat; en aquest cas, sí que exigim que hagin de disposar del títol requerit de català”.

Cargando
No hay anuncios

Busquets insisteix que “des de Salut no volen respectar la Llei de funció pública. A més, aquest punt va ser una de les premisses signades als Acords pel Canvi ja fa dos anys. Hem permès una moratòria, però no en permetrem d’altres. Fa més de 15 anys que estam igual. Creim que aquest tema s’ha de resoldre i com més aviat, millor”. Busquets conclou que des del PSOE i la Conselleria de Salut són molt reticents a rectificar.

Durant aquesta setmana, les reunions entre ambdues formacions polítiques s’han intensificat per tal de poder arribar a un acord sobre aquesta regulació del català a Salut. De moment, però, ni al BOIB de dijous ni al que es va publicar ahir, dissabte, s’esmenta res sobre la modificació de la resolució sobre els coneixements del català, tal com va informar en un comunicat el dimarts 29 d’agost la Conselleria de Salut. En aquesta nota, la institució es comprometia a treballar en la modificació de la resolució sobre coneixements de català que es publicava dimarts al Butlletí Oficial de les Illes Balears “amb la finalitat de dissipar qualsevol dubte sobre la voluntat del Govern de facilitar que els usuaris de la xarxa sanitària pública puguin ser atesos en català”. La resolució, explicava el comunicat de la Conselleria de Salut, “donarà més pes al coneixement del català a l’hora de contractar i s’adequarà als criteris lingüístics dels acords de governabilitat i al futur decret regulador d’aquesta matèria que el Govern dictarà pròximament”.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el sindicat STEI va demanar la presència de la consellera de Salut, Patricia Gómez, a la reunió ordinària de la comissió permanent del Consell Social de la Llengua Catalana que tindrà lloc demà, dilluns, “davant la situació encara no aclarida de l’exigència del coneixement de les dues llengües oficials”.

Segons la Conselleria, “es prioritza l’assistència”

Cargando
No hay anuncios

La consellera de Salut, Patricia Gómez, quan se li va demanar des de l’ARA Balears sobre la no ratificació -tal com havia anunciat en un comunicat- de la resolució en la qual s’eximeix del català metges i infermeres, va respondre que, “efectivament, va reconèixer que les negociacions que s’estan duent a terme són de manera diària”.

Va afegir que “des de l’equip de la Conselleria es continua avançant per tal d’arribar a un acord que pugui garantir la millor assistència sanitària als ciutadans de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears”.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, i segons també informa la Conselleria a aquest diari, “cal recordar que hi ha un decret acordat que ha de seguir el seu curs”.