Balears26/07/2016

Podem i MÉS s'enfronten a l'Església per la immatriculació de béns

Fonts eclesiàstiques consideren que la Proposició No de Llei dels partits d'esquerra "deforma la realitat"

Jaume Vinyas
i Jaume Vinyas

PalmaEl Bisbat de Mallorca defensa la legitimitat de tots els béns que ha immatriculat després que MÉS per Mallorca i Podem hagin registrat, aquest dimarts, una Proposició No de Llei (PNL) que insta el Govern a elaborar una llista de tots els béns immatriculats per l'Església catòlica a les Illes Balears. El text insta, a més, a personar-se "en tots aquells procediments judicials iniciats a instàncies d'entitats locals" de l'Arxipèlag "l'objecte dels quals sigui la recuperació de béns immobles immatriculats" per l'Església catòlica.

Fonts del Bisbat han considerat, davant l'ARA Balears, que la PNL "deforma la realitat" i obvia que el procés d'immatriculació ha tingut una "garantia de seriositat" durant els anys en què ha estat en vigor. A més, troben fals que es digui que la immatriculació fos un privilegi que permetia a la institució religiosa tenir els mateixos poders que un notari. "La Diòcesi de Mallorca va inscriure en el Registre de la Propietat determinats béns precisament perquè eren seus. Per això, no és encertat pretendre fer veure el contrari: que l'Església catòlica va adquirir la propietat dels immobles perquè gràcies a aquest procediment especial els va inscriure a favor seu", diu el comunicat.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, assenyalen que "aquest procediment especial estava a l'abast de l'Estat, les províncies, els municipis, les corporacions de dret públic i de l'Església catòlica, i els permetia la inscripció en el Registre de la Propietat dels béns respecte dels qui no tenien escriptura pública, precisament perquè en molts casos varen ser adquirits en temps immemorial, prèviament a la creació dels registres de la propietat i, fins i tot, en alguns casos, amb anterioritat al naixement de l'Estat".

El diputat de Podem Baltasar Picornell ha assegurat, per la seva banda, que la PNL vol "desterrar per sempre velles pràctiques que van continuar sota el règim del 78" i ha criticat que l'Església "hagi utilitzat el dret de robar el patrimoni públic". L'ecosobiranista Margalida Capellà ha matisat aquestes paraules i ha indicat que el grup parlamentari de MÉS per Mallorca defensa el terme "apropiació de béns dubtosa" i reconeix que les immatriculacions són legals, malgrat que les considera il·legítimes. En aquest sentit, ha dit que el Bisbat està "informat" de la PNL i que, actualment, desconeixen quants béns pot haver-se immatriculat l'Església a Balears. En tot cas, afirma, "hi pot haver sorpreses". Des del Bisbat tampoc han sabut dir un nombre de propietats afectades i es remeten a un document de 1865 anomenat 'Relació de les finques pertanyents a l'Església que no s'inclouen en els inventaris de permutació per estar-ne exceptuats, d'acord amb el conveni subscrit amb la Santa Seu'. Del document, però, desconeixen si en queda cap còpia.

Cargando
No hay anuncios

MÉS per Mallorca ha afegit que el PSIB donaria suport a la iniciativa en el punt que insta el Govern a fer costat als municipis que iniciïn processos per reclamar el retorn de la titularitat dels béns. Capellà ha conclòs que es tracta d'una qüestió de transparència i que si l'Església considera que totes les propietats efectivament li pertanyen, no hauria de tenir problema a fer-les públiques.