Els exgerents de l'Ibatur Alabern i Alía entraran a la presó, malgrat el pacte amb la Fiscalia
L'excap de serveis jurídics de l'organisme Miquel Àngel Bonet aconsegueix una pena substituïble per multa
PalmaContinuen els pactes amb la Fiscalia. Els exgerents de l'Institut balear de turisme(Ibatur)Raimundo Alabern i Juan Carlos Alía, juntament amb l'excap de serveis jurídics de l'IbaturMiquel Àngel Bonet, han arribat a un acord amb el Ministeri Fiscal en el judici d'una peça separada del cas Ibatur per desviaments de fons públics.
La Secció Primera de l'Audiència ha duit a terme la vista en la qual Alabern i Alía han reconegut els fets i han estat condemnats a un any i dos mesos de presó per suborn, frau a l'administració i prevaricació. Malgrat el pacte amb la Fiscalia, Alabern i Alía entraran a la presó, no demanaran la suspensió de la condemna. A més, Alía haurà de pagar una pena de multa de 12.696 euros i Alabern, de 13.196,96 euros.
També Bonet ha col·laborat amb la Justícia i ha estat condemnat per frau a l'administració a set mesos de presó substituïble per una multa de pagar durant 14 mesos quatre euros diaris. Alabern, Alía i Bonet han acceptat que aprofitaren les seves competències per intervenir i resoldre expedients de contractació de manera il·legal i arbitrària per afavorir econòmicament determinats particulars. Els beneficiaris d'aquestes contractacions, Kamal Dorai, Francisca Jaume i Bartolomé Morey, també han estat acusats en la causa.
El contractista de nombrosos expedients de l'Ibatur, Kamal Dorai, ha estat condemnat a set mesos de presó per frau i la pena és substituïble per 14 mesos de multa amb cinc euros diaris. El Ministeri Fiscal finalment ha retirat l'acusació contra la seva dona, Francisca Jaume.
D'altra banda, l'empresari Bartolomé Morey ha estat condemnat per suborn i frau i ha aconseguit també substituir la presó per una pena de 14 mesos de multa a pagar tres euros diaris; més cinc mesos de multa a dos euros al dia. Per afegitó, Morey haurà d'abonar 6.698,58 euros de multa.
La recompensa després de l'escàndol del cas Rasputín
A part dels empresaris abans esmentats, els mateixos exresponsables de l'Ibatur han reconegut que beneficiaren Juan Carlos Alía quan hagué de dimitir per l'escàndol del cas Rasputín,l'estiu de l'any 2004. L'exgerent carregà a l'administració pública factures per entrades al club eròtic teatre Rasputín durant un viatge de promoció turística a Moscou, liderat per l'expresident del Govern Jaume Matas, acompanyat per l'exconseller de Turisme Joan Flaquer. Curiosament, cap implicat en el cas Ibatur no ha assenyalat Flaquer, el màxim responsable de Turisme en aquells moments, i la Fiscalia no ha trobat proves per inculpar-lo.
Alía se n'anà del seu càrrec, però els que quedaren a l'Ibatur li adjudicaren més de 30.000 euros en contractacions relacionades a augmentar el turisme alemany; esdeveniments de Fitur 2007 duits a terme a Madrid; i d'altres a la ITB de Berlín. La Fiscalia no ha trobat cap prova que pugui justificar aquests pagaments.
L'empresari que tot d'una ho va reconèixer
Morey no ha tingut les coses fàcils després de reconèixer als investigadors del cas que pagà el que li demanaren els polítics. Alía, tot i ja no estar al capdavant de l'Ibatur, exigí un 4% per a ell i un 4% per a Alabern dels pagaments de l'organisme a l'empresari sota l'amenaça de no treballar mai més per a l'administració si no pagava el sobrecost.
En la documentació de l'empresa els investigadors trobaren assenyalat: "Finançament cobraments" amb les incials J.C. i R. per referir-se a Alía i Alabern, respectivament. I Morey en la primera declaració durant la instrucció del cas ja va reoconèixer que havia pagat el que li demanaven.
Les entregues s'efectuaven en efectiu a llocs prèviament concertats. Morey facturà un total d'1.269.696 euros i el 4% d'aquesta quantitat és 50.787,84 euros. Aquesta darrera xifra és la que pagà l'administració pública de sobrecost.
Tríptics i etiquetes per botelles de vi per a Alabern
Pel que fa a Alabern, també exigí a Morey que li confeccionàs gratuïtament diverses impressions en paper pel seu interès particular; en concret, 10.000 fullets promocionals dels vins del celler familiar Son Puig de Puigpunyent, el cost dels quals fou inclòs en les factures que presentà l'empresa a l'Ibatur.
Tots els acusats d'aquesta peça separada del cas Ibatur han reparat el dany pagant el que feren perdre al Govern balear, han pagat el que defraudaren a l'administració amb els sobrecost. Amb relació a les responsabilitats civils, Dorai indemnitza l'administració amb 4.102,75 euros; Alía, amb 3.400 euros; i Alabern, amb 2.000 euros. Per altra part, Alía i Alabern paguen subsidiàriament 50.784,84 euros.